U štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru

Zaposleni u javnom sektoru na Kosovu – njih oko 25.000 – najavilo je da će u ponedjeljak stupiti u štrajk tražeći veće plate, čime će se pridružiti štrajkačima zaposlenim u prosvjeti i zdravstvu, prenose mediju Prištini.

U štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru

Zaposleni u javnom sektoru procjenjuju da nisu tretirani ravnopravno u Nacrtu zakona o platama te zahtijevaju izjednačavanje.

Mursel Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je da će, ako ne budu dobili pisanu odluku o ispunjavanju njihovih zahtjeva od Vlade, u ponedeljak početi štrajk.

“Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako se naši zahtjevi za izjednačavanje plata ne ispune, onda smo prisiljeni štrajkati. Mi, kao sindikat, ne možemo ih spriječiti”, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Štrajku će se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopćio predsjednik Sindikata javne administracije Ndue Kalaj.

Prosvjetari traže povećanje plata

“Iskreno, toliko smo ignorirani da je jedini način da se ispune naši zahtjevi, kao što rade i druge kategorije, štrajk”, izjavio je Kalaj.

Oko 500.000 učenika i studenata na Kosovu ostalo je 24. januara kod kuće jer je štrajk prosvjetara, koji traže za 30 posto veće plate, ušao u drugu sedmicu, prenio je Reuters.

Ljekari i rudari su također stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom su zaprijetili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru Ramushu Haradinaju – sa 1.443 na 2.950 eura – također je razgnjevilo neke zaposlene u javnom sektoru, napominje Reuters.

“Prvi korak koji će vladini zvaničnici napraviti jeste povećanje plata sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bijedi”, rekla je Kadire Prenici, nastavnica u osnovnoj školi u Prištini.

Prevelik teret za ekonomiju

Njena plata bi se povećala, navodi britanska agencija, na 621 euro sa 478 eura mjesečno ukoliko se zadovolje zahtjevi štrajkača – što je skoro dvostruko više u poređenju s platom od 370 eura u privatnom sektoru na Kosovu, gdje je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Reuters ukazuje da je prosječna plata u javnom sektoru na Kosovu 520 eura mjesečno.

Rudd Vermeulen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu, kaže da bi povećanje plata od 30 posto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 posto, u poređenju s rastom od četiri posto 2018. godine.

Reuters ocjenjuje da veći privredni rast ne bi povećao životni standard kosovskih građana.

Izvor: (kosovo24sata)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš