Tači: Za par dana radna grupa za ZSO, bez predstavnika Srbije

Kosovski predsednik, Hašim Tači, izjavio je danas Tanjugu da će kosovske vlasti u narednih par dana oformiti radnu grupu koja će raditi na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Tači: Za par dana radna grupa za ZSO, bez predstavnika Srbije

Tači nije mogao da odgovori na pitanje ko će se sve naći u toj radnoj grupi, ali je rekao da "neće biti predstavnika Srbije".

"Poštujem legitimni interes Srbije za svoj narod koji živi na teritoriji Kosova, ali Kosovo je nezavisna država," rekao je Tači.

On takođe ponavlja stav Prištine da će "Asocijacija zajednica sa srpskom većinom na Kosovu" biti bez izvršnih ovlašćenja, te da će biti zasnovana na Briselskom dogovoru, zakonima Kosova i odluci Ustavnog suda Kosova.

U sedištu EU u Briselu za Tanjug su potvrdili da je šefica delegacije Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, juče bila na bilateralnim razgovorima sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Prethodno je iz Prištine stigla najava da Tahiri u Brisel dolazi kako bi uložila primedbu zbog srpske blokade sporazuma o telekomunikacijama, odnosno o dodeli međunarodnog pozivnog broja Kosovu.

Iz Beograda je poručeno da je Tahiri "pozvana" u sedište EEAS da objasni kašnjenje u implementaciji dogovora o Zajednici srpskih opština.

U diplomatskim izvorima Agencije Tanjug u Briselu kažu da je tom prilikom bilo razgovora "o svim otvorenim pitanjima" u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije, Federike Mogerini. 

Istu formulaciju upotrebio je i Tači, koji je preneo Tanjugu da je u razgovorima Tahiri i predstavnika kancelarije Federike Mogerini zaduženih za Zapadni Balkan bilo razgovora o "svim temama". 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš