Zlostavljanje žena: Gazio me i vukao kao psa

Svaka četvrta Australka je žrtva nasilja svog partnera, 50 ih godišnje pogine, a pola miliona djece tome svjedoči.

Zlostavljanje žena: Gazio me i vukao kao psa

ila je tučena kablovima za električnu energiju, držan joj je pištolj u ustima i nožem je bodena u nogu, no tek posljednji napad u strašnom nizu uvjerio je Sandy Wolfe sa zapada Australije da treba napustiti muškarca kojeg je nekada voljela – ili će izgubili život.

Mark Burt, otac njene troje djece, stavio joj je konopac oko vrata, privezao ga za automobil i upalio motor.

„Rekao mi je: Želim da vidim kako trčiš, hajde, psu, trči“, govori Wolfe.

Sve ove strahote koje je preživjela Wolfe su šokantno česte u Australiji, jednoj od najbogatijih država svijeta.

Tamo, svaka četvrta žena preživljava nasilje u porodici koje vrši njen partner, pola miliona djece svjedoči ovakvim djelima, a više od 50 žena podlegne usljed povreda dobijenih na ovaj način.

Bogati ili siromašni, grad ili selo, nijedna društvena sfera nije imuna na ovo zlo koje ubija žene širom Australije.

„Nasilje nad ženama je jedna od velikih sramota Australije. To je ljaga za državu“, kazao je premijer Malcolm Turnbull čija je vlada izdvojila više od 70 miliona američkih dolara kako bi se borila protiv ove krize.

Decenija nasilja

Wolfe je nekoliko puta bila opasno blizu da postane dio crnog bilansa žena koje su umrle od ruke svoga partnera. Decenija nasilja je imala zastrašujući vrhunac kada je napustila muža nakon incidenta s konopcem.

Dok je tražila sklonište u sigurnoj kući za žene u Albanyju na zapadnoj australskoj obali, vozila se da pokupi kćer iz škole. Tada ju je Burt pronašao, velikom brzinom je proganjao i izgurao s ceste, a njen automobil se prevrnuo.

Preživjela je i ovaj napad, a protiv Burta je podignuta optužnica s više od 20 tačaka – 17 zbog prekršaja zabrane pristupa te dvije zbog namjere da nanese tjelesne povrede. Svaka od ovih tačaka nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

On se dogovorio s tužiteljstvom, priznao krivicu za sve tačke i osuđen je na pet godina zatvora, uz mogućnost pomilovanja nakon tri, što znači da bi mogao biti na slobodi već sredinom 2017. godine.

Wolfe, kao i mnoge druge žrtve, kaže da ju je sudski sistem iznevjerio.

„Ovo je nevjerovatna šala, ovaj čovjek me pokušao ubiti“, izjavila je za Al Jazeeru.

Anne Moore, predsjednica Ženskog vijeća za usluge porodicama i domaćinstvima, ističe kako kazna nije srazmjerna težini krivičnih djela koje je napravio Burt.

„Bilo je veoma malo pregleda istinske snage nasilja koje se desilo, nevjerovatnog terora koji je žena preživjela tokom dugog perioda“, govori.

Nasilje sistema

Moore je istakla strašan broj povreda koje su zadobile žene koje su u sigurnoj kući u Albanyju. Upoznala je žene koje su ubadane harpunom, tučene palicama za bejzbol i bodene noževima.

„Zaprepaštena sam količinom nasilja kojem svjedočimo svakog dana i ono se često prenosi i na djecu“, dodaje.

Aiden, jedan od sinova Wolfe, također je preživio očev bijes. Kaže kako ga je otac tukao pojasom i zaključavao u kupatilo satima jer je grizao nokte.

Sličnu sudbinu ove Australke doživjela je Angela Ivančević koja je jedva preživjela muževu brutalnost.

Ivančević, medicinska sestra iz Newcastlea u Novom Južnom Velsu, opisuje kako je jedne noći pokušala probuditi muža koji je zaspao na podu.

„Odmah me počeo udarati, šamarati i uspjela sam pobjeći u ormar“, govori.

Tada je uspjela nazvati svoju majku koja je potom pozvala policiju. To nije bio kraj njenih nevolja.

„Izvukao me za kosu i nastavio udarati iznova, a potom me nogom, dok sam bila na podu, udarao po glavi. Znala sam da, ako se odmah ne izvučem, neću nikada. Nešto u meni me pokrenulo, gurnula sam ga i on je pao preko stola za kafu. Tada sam pobjegla.“

Zlostavljanje je nastavljeno na ulici jer ju je muž gađao flašama. Dok je policija došla, njeno lice je svo oteklo i bilo je puno modrica. Niko je nije mogao prepoznati.

Muž joj je uhapšen i dobio je zabranu prilaska. U aprilu 2013. godine osuđen je za napad i dobio je šestomjesečnu uvjetnu kaznu. Ona se slaže sa Wolfe da je „žrtva nasilja“ sistema. Očekivala je da će joj muž ostati u zatvoru.

„Nema pravde, ovo znači da svako može raditi što želi i izvući se, naročito ako vam je partner“, rekla je.

Zaštita žena

Dok društvo debatira o najboljem načinu zaštite žene, Jerry Retford smatra da je jedini način zaustavljanja nasilja u porodici pomoć počiniteljima da promijene ponašanje.

On govori iz vlastitog iskustva.

„Najgore mi je bilo kada sam shvatio da mogu zaista povrijediti moju ženu, fizički, držeći je za vrat, uz zid i vrišteći na nju da ću je nožem povrijediti. Kada osjetite kako je zastrašujući taj bijes, ne želite se vratiti na staro. To je najstrašnije mjesto gdje ste, kada ste izvan kontrole“, izjavio je za Al Jazeeru.

Kada se okončao Retfordov brak, upisao se u šestomjesečni program za napadače, a tamo je ostao dvije godine i sučelio se sa shvatanjem da je samo on odgovoran za njegovo nasilje. Sada pravi obrazovne filmove s jakim porukama da je nasilje stvar izbora i da muškarci trebaju preuzeti odgovornost za svoja djela.

„Politički je zaista neprimamljivo nuditi pomoć ljudima koji su nasilni – zlostavljačima – no dok se to ne uradi, sumnjam da će se išta promijeniti“, ističe.

Wolfe šalje poruku iz vlastitog iskustva onim ženama koje pate u tišini.

„Obeshrabljujuće je da odete preko vrata bez ičega, ali to se može uraditi i to nije kao da niste uradile ništa. Odlazite sa svojim životom i odlazite s unutrašnjom snagom koja će vam na kraju donijeti mir.“

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš