Žene sa Kosova na čelu kampova ID u Siriji

U Siriji se na strani Islamske države bori više od 150 boraca regrutovanih na Kosovu među kojima su 42 žene prosečne starosti 23 godine. Jedna od njih je i Ćamilje Tahiri koja je, prema pisanju glavne urednice prištinskog Zerija Arbane Džara, i vođa ženskih kampova ID u Siriji i Iraku.

Žene sa Kosova na čelu kampova ID u Siriji

Tahiri je iz Šipova kod Mitrovice i tim putem je krenula s mužem koji je poginuo kao borac ID. Ćamilje je nastavila da služi Islamskoj državi, sada i kao neko ko regrutuje nove žrtve među ženama i devojkama s Kosova.

I danas živi u Siriji sa dvoje male dece.

Šćipe Ajdini je posle pogibije muža Sinana Muje iz Gnjilana, uspela da se vrati iz Sirije zajedno sa svojom trogodišnjom ćerkom pošto, kako se navodi, nije htela da vrati kosovska dokumenta Islamskoj državi.

Za Lauru Huseni Džara kaže da je tipična kosovska tinejdžerka koja je sa drugaricama izlazila u kafiće i barove, ali nije zadavala mnogo brige roditeljima koji su bili "otvorenih shvatanja".

"Uzimala je taksi i odlazila na sastanke, u kafiće, sa društvom u grad. Oblačila se isto kao i njene vršnjakinje - često je nosila mini suklje ili farmerke. Bila je vrlo moderna", ispričao je Faik Uksmajli, čiji se sin Arbnori njome i oženio.

Dok priča o Lauri suze mu se slivaju niz lice. Svega se priseća sedeći na drvenoj stolici na balkomu kuće u Donjem Nerodimlju, malom selu smeštenom među usevima koji okružuju Uroševac, treći po veličini kosovski grad.

Nedaleko odatle se nalazi i najveća američka vojna baza na Kosovu, “Bondstil”.

O svom sinu Arbnoriu i njegovom mlađem brait Albertu kaže da su bili društveni i otvoreni isto kao i Laura, ali da se posle toga, prošle godine sa svo troje desilo nešto strašno.

Za svega nekoliko meseci, kaže, seoski hodža i njegova žena su im isprali mozgove.

"Svo troje su postali ortodoksni muslimani i odvojili se od prijatelja i kruga ljudi sa kojima su do tada kontaktirali. Arbnori je pustio bradu, obukao pantalone do listova i neprestano pričao o Šamu, verskom nazivu za Siriju", ispričao je Uksmajli koji kaže da je tada sve počelo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš