Žene s Novog Zelanda u znak solidarnosti s muslimankama nosile marame

Slike solidarnosti i podrške ne prestaju stizati s Novog Zelanda gdje su žene širom zemlje, sedam dana nakon stravičnog terorističkog napada na muslimane u dvije džamije, nosile marame.

Doktorica Thaya Ashman došla je na ideju da ohrabri sve žene na Novom Zelandu da stave maramu u znak podrške muslimankama u toj zemlji koje se sada plaše za svoju sigurnost.

Na tu ideju je došla nakon što je čula za muslimanku koja se nakon terorističkog napada plašila da izađe iz kuće, jer je strahovala da će njena marama biti meta za neki novi napad ili provokaciju.

– Htjela sam reći “Mi smo s vama, želimo da se osjećate kao kod kuće na svojim ulicama, volimo, podržavamo i poštujemo vas” – rekla je Ashman.

Premijerka Jacinda Ardern, zajedno s 20.000 okupljenih ljudi, u tišini je odala počast žrtvama u parku Hagley, ispred džamije Al Noor, gdje je ubijena većina žrtava tokom molitve prošlog petka.

Ona je došla u park Hagley u pratnji ministara i sigurnosnih dužnosnika s crnom maramom na glavi. Policajke u parku također su imale marame i crvenu ružu na uniformi.

– Novi Zeland tuguje s vama. Svi smo jedno – poručila je u kratkom govoru prije dvije minute šutnje za žrtve.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern prošle je sedmice dobila brojne pohvale za stavljanje crne marame na glavu kada se sastala s pripadnicima muslimanske zajednice nakon pucnjave.

Jedna policajka je, dok je čuvala stražu na groblju u Kristčurču, gdje su žrtve pucnjave ukopane u četvrtak, imala maramu na glavi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš