Zatvorenici iz Danske služiće kaznu u Gnjilanu, Kosovu 210 miliona evra

Kosovo i Danska načelno su postigli dogovor da 300 zatvorskih ćelija Kazneno-popravnog centra u Gnjilanu bude izdato toj državi, a Kosovo će imati kompenzaciju za korišćenje tih ćelija. Biće finansijske podrške za ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i kroz donacije za vladavinu prava, saopštila je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, prenosi Kosovo pres.

Zatvorenici iz Danske služiće kaznu u Gnjilanu, Kosovu 210 miliona evra

Kako je ministarstvo pravde saopštilo za Kohu, Kosovo će za ovaj aranžman dobiti nadoknadu od 210 miliona evra i taj novac će se nameniti kapitalnim investicijama, posebno za obnovljive izvore energije. Koha takođe navodi da će ugovor važiti deset godina.

Hadžiu je navela da pošto je sporazum međunarodni, da treba da se potvrdi i u Skupštini Kosova sa glasovima dve trećine poslanika. Najavila je da će ministar pravde Danske Nik Hekerup u ponedeljak doći na Kosovo zbog ovog pitanja i da će se sa njim sastati u Prištini i obići Kazneno-popravni centar u Gnjilanu.

 

Ministarka pravde je naznačila da će se na zatvorenike koji budu premeštani u kosovske ćelije primenjivati zakoni koji važe u Danskoj i istakla je da zatvorenici nisu osobe koje su izvršile teroristička dela ili koja imaju psihičke probleme.

“Tražili smo da se ti ne uključuju. Biće osobe koji su osuđene za druga krivična dela, a nacionalnost će znati ministar pravde Danske. Izrazili smo interesovanje da budemo obavešteni o posetama članova njihovih porodica zbog zakona koji će važiti. Sporazumom je predviđeno da će se za sve ovo pobrinuti Danska, primenjivaće se važeći zakoni u Danskoj”, rekla je ministarka pravde.

Prema njenim rečima, upravljanje popravnim centrom obavljaće Danci, dok će za bezbednost biti nadležni kosovski službenici.

Hadžiu je dodala da smatra dobrim znakom to što Danska ceni način na koji se na Kosovu postupa prema zatvorenicima jer je unapred napravljena “procena o tome kako zemlje, posebno one na Zapadnom Balkanu, tretiraju zatvorenike, u meri u kojoj se poštuju njihova prava i da je Kosovo među onima koje najviše poštuju prava zatvorenika”.

Kako je rekla, o sporazumu se razgovaralo još za vreme prethodne vlade, a sada je postignut načelni dogovor.

„U trenutku kada sam prihvatila dužnost ministra pravde, obaveštena sam o skoro završenom dogovoru kabineta prethodne vlade koji se odnosio na korišćenje popravnih centara na Kosovu na zahtev Ministarstva pravde Danske. Cilj je bio da Danska koristi trista mesta u jednom od popravnih centara, ali se nisu poštovale procedure po Zakonu o međunarodnim sporazumima jer je ovo međunarodni sporazum i treba da bude ratifikovan u Skupštini. Zbog toga sam zatražila da se ispoštuju procedure koje su predviđene zakonom, pa smo proces vratili na početak, pregovori su nastavljeni i sada je postignut načelni dogovor. Još ništa nije potpisano”, navela je Hadžiu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš