Zakon koji bi mogao da uništi mnoga detinjstva u Iraku

Nacrt zakona po kojem se prihvataju brakovi dece i od devet godina u Iraku, uticaće na devojčice i dečake koji već nose traume iz rata i detinjstva, ističu zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Zakon koji bi mogao da uništi mnoga detinjstva u Iraku

Takav zakon bi dozvolio sveštenicima da odobravaju ovakve brakove, a to je izazvalo demonstracije organizacija za prava žena i raznih aktivista u Iraku.

“Dečaci i devojčice u Iraku su već žrtve teških trauma zbog višegodišnjih oružanih sukoba, a sada prete da će im oduzeti i detinjstvo“, kaže Virdžinija Gaba, specijalna izaslanica UN za decu u oružanim sukobima.

“Iračka vlada treba da preduzme sve potrebne mere da zaštiti svu decu tako što će spečiti usvajanje ove politike koja može još više da im naškodi“, dodala je.

Inače, u Iraku se jedna od pet devojčica udaje pre nego što napuni 18 godina. Iako je za brak po zakonu potrebno da supružnici imaju 18 godina, devojke uz dozvolu roditelja mogu da stupe u brak već u 15. godini.

Nacrt zakona, koji će dozvoliti sklapanje braka sa detetom od 9 godina odobren je od strane iračkog parlamenta, javljaju lokalni mediji.

“Predlog ovog zakona samo će još više podstaći unutrašnje sukobe u Iraku, dok zemlja još uvek pokušava da izleči rane koje je stvorilo seksualno nasilje Islamske države i drugih strana u sukobu“, upozorava Virdžinija.

Prema poslednjih statistikama, na međunarodnom nivou najmanje 15 miliona devojaka uveliko je u braku pre navršene 18. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš