Viola fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica iz redova nemačkih Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, u intervjuu za Dojče vele poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba jasno da kaže da li ima interes da zemlju vodi dalje ka EU i da nemačka kancelarka u tom pogledu treba da preuzme ulogu.

Viola fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

Po pitanju politike borbe protiv širenja koronavirusa i demonstracija koje su se dogodile prethodnih dana u Beogradu, govoreći o kritikama koje je dobila iz Beograda Fon Kramon kaže da bi napravila razliku između Vučića i Đurića i ostatka zemlje.

"Mislim da sam dotakla u osinje gnezdo. Jer predsednik je itekako svestan da svojom, nazovimo to neiskrenom politikom i skrivanjem broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, građanima Srbije nije učinio uslugu. Jer ako u merama protiv zaraze imate samo dva ekstrema – ili potpuni zatvaranje ili potpuno otvaranje koje pre svega služi tome da mogu da vode predizbornu kampanju u sopstvenu korist – onda nakon toga moraju da prihvate i kritiku takvih mera.

Izvestiteljka za Kosovo u EP kaže da po pitanju dalje komunikacije sa zvaničnim Beogradom treba da se izjasne Makron i ostali evropski funkcioneri.

"To pitanje moramo postaviti onima koji ga pozivaju, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona kod kojeg je Vučić danas u poseti. Sledećih dana će i Angela Merkel i EU razgovarati s Vučićem i tu bi trebalo da budu postavljana i neka pitanja. Ne može biti da ovakvo sučeljavanje sa srpskim predsednikom ostane samo na nama, pojedinim poslanicima. Od komesara za proširenje Varheljija i od Žozepa Borelja očekujem da po tom pitanju budu jasni. Ja očekujem i od kancelarke Merkel da iskoristi nemačko predsedavanje Savetom EU i svoje lične kontakte sa Vučićem, da mu održi lekciju i kaže: „Sad je dosta“! I ako Vučić zaista više nema interesa svoju da zemlju odvede u EU, onda on to mora jasno i da kaže. I onda moramo da nastavimo da vodimo intenzivne razgovore o proširenju sa susedima, ali Srbija će definitivno biti van tog formata“, poručuje Fon Kramon.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine ona kaže da je sporazum potreban i Srbiji i Kosovu.

"Vidim mnoge korake u ispravnom smeru i u obema zemljama uočavam zainteresovanost za približavanje. Znam da je na Kosovu mnogo pomaka u dobrom smeru i da postoji spremnost za razumevanje. Mogu samo da se nadam da je i na srpskoj strani tako. I da je tako i kod Vučića, koji je u prošlosti pokazao veliku spremnost za pronalazak zajedničke baze za dalje razgovore“, izjavila je Kramon.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš