Vesli Klark uporedio ISIL sa Vojskom Republike Srpske

Američki general Vesli Klark je na američkoj globalnoj tv mreži CNN pozvao međunarodnu zajednicu da se bori protiv Isila na „način na koji je to urađeno protiv Srba u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina“.

Vesli Klark uporedio ISIL sa Vojskom Republike Srpske

„Ovo nije Vijetnam. Ovo nije Irak. Ovo nije Afganistan. Ono što je potrebno jeste da se postigne svojevrsni politički konsenzus. Pridobiti Iran, uz podršku Rusije, Saudijsku Arabiju i Tursku da se ujedine u borbi protiv Isila“, kaže bivši general NATO alijanse za Evropu, Vesli Klark.

„Moramo imati na umu da Isil nije nikakva redovna vojska i kada je razbijemo njeni pripadnici će se vratiti u redove običnih građana, a mi ćemo ispasti okupaciona snaga“, kaže on, a zatim dodaje da je potrebno učiniti istu stvar kao što je urađeno u borbi protiv Srba u BiH.

„Mnogi kažu da treba poslati pješadiju, ali takvu lidersku ulogu mogu na sebe da preuzmu samo Sjedinjene Američke Države. Zašto se to ne uradi“, upitala je novinarka.

„Sjetite se kako smo radili protiv Srba u Bosni i Hercegovini. Napravili smo plan. Približili smo strane i ujedinili interese zemalja. Rekli smo da ćemo poslati pješadiju pod određenim uslovima. Tako isto možemo i sada, isti korak možemo napraviti sada, a kasnije uspostaviti neki vid mirovnih snaga.“

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš