Veber: Izbor predsednika Kosova nije rešen rezultatom izbora za Skupštinu

Nemački analitičar Bodo Veber smatra da, uprkos izjavama čelnika Samoopredeljenja da budućoj kosovskoj vladi koju će oni predvoditi neće biti prioritet dijalog sa Srbijom, ne treba ignorisati šansu da se dođe do konačnog dogovora, prenosi Ljajmi.

Veber: Izbor predsednika Kosova nije rešen rezultatom izbora za Skupštinu

Veber je u intervjuu za Dojče vele, analizirajući rezultate nedavnih izbora, rekao da "s obzirom na poslednje četiri godine i izazove pandemije, više je nego razumljivo da nova vladajuća stranka demonstrativno izjavljuje da im dijalog nije prioritet“.

"Ipak, ona ne bi trebalo da zanemari činjenicu da se dolaskom na vlast administracije Bajdena i krajem mandata nemačke kancelarke Merkel krajem ove godine otvara možda jedinstveni vremenski prozor za pronalaženje konačnog i pravednog rešenja u pregovorima sa Srbijom. Dakle, da se postigne stvarni, sveobuhvatni i međusobno prepoznatljivi konačni sporazum“, rekao je Veber.

On je dodao da još uvek nije poznat tačan broj poslanika koji će Samoopredeljenje imati u kosovskoj skupštini, ali da će, ako ne osvoje apsolutnu većinu, verovatno ući u koaliciju sa velikim brojem predstavnika nesrpskih manjina.

"Interesantni će biti odnosi sa Srpskom listom. Iako je Kurti u kampanji rekao da neće ići sa Srpskom listom u koaliciju, ne bih isključio ni indirektno učešće Srpske liste u vladi, s obzirom na položaj zagarantovan ustavom 10 poslanika srpske manjine u parlamentu. Što se tiče izbora predsednika, ne verujem da je ovaj problem zaista rešen rezultatom parlamentarnih izbora“, rekao je Veber.

Na pitanje novinara DW šta Brisel očekuje od Kurtija kao premijera, Veber kaže da će nova kosovska vlada biti "glasnija i direktnija sa legitimnim kritikama blokiranja liberalizacije viza“.

"Ostaje da se vidi da li će se realizovati signali pokazani 2020. godine da se liberalizacija viznog režima može sprovesti ove godine“, zaključio je Veber.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš