Unutar iranskog ženskog zatvora: Maloljetne zatvorenice u bijednim uvjetima čekaju pogubljenje

Desetine maloljetnih osuđenica, od kojih neke imaju samo devet godina, čekaju čas kada će biti pogubljene zbog zločina poput ubistva, trgovine drogom ili oružane pljačke. Dane provode u zatvoru u bijednim uvjetima i muče se da odgoje svoju novorođenčad.

Unutar iranskog ženskog zatvora: Maloljetne zatvorenice u bijednim uvjetima čekaju pogubljenje
Iran je druga zemlja na svijetu koja najčešće koristi smrtnu kaznu. Mlade žene mogu biti obješene zbog zločina nakon nepravednih suđenja na osnovu izjava koje su dobijene mučenjem. Prestrašene djevojčice nalaze se u Centru za maloljetničke delikvente nakon osuđujuće presude, a veliki broj njihovih kolegica iz zatvora nije doživjelo 18. godinu. Samo prošle godine u Iranu je pogubljeno 830 osoba na osnovu presuda. Najmanje četvero je bilo maloljetno.

Više puta nagrađivana fotografkinja Sadegh Souri koja živi u Teheranu ispričala je priču o životu u tim uvjetima. Snimala je 17-godišnju Mashu koja je u zatvoru zbog optužbi da je ubila svog oca kuhinjskim nožem zbog spora u vezi s budućim suprugom. Njena braća su tražila smrtnu kaznu ili jednaku kaznu koja podrazumijeva "oko za oko". 

Među zatvorenicama je i 16-godišnja Nazanin. Uhapšena je prije šest mjeseci jer su kod nje navodno pronašli 621 gram kokaina. Sada čeka presudu. Petnaestogodišnja Shaqayeq u zatvoru je skoro godinu dana zbog optužbi da je učestvovala u oružanoj pljački prodavnice u Teheranu. Iako je ovaj zločin počinila s momkom, on je pobjegao. Osuđena je na smrtnu kaznu koja će biti provedena kada napuni 18 godina. 

Najdirljivija fotografija je ona na kojoj se nalazi 17-godišnja Zahra sa svojom tek rođenom bebom. Zatvorenice žive sa svojim bebama i većina ih je rođena u zatvoru. Kada bebe napune dvije godine one im bivaju oduzete. 

Zahra, koja se udala kada je imala samo 14 godina, ima dvoje djece. U zatvoru je zbog krađe mobitela.

Ove žene satima čekaju na hranu, a dozvoljeno im je dva sata dnevno da izađu iz ćelija i mole se.

Trinaestogodišnja Khatereh pobjegla je od kuće jer ju je silovao ujak. Sedmicu dana nakon toga napala ju je banda i silovala je u parku. Kako bi se spasila, povrijedila se nožem u ruku. Policajci su je pronašli bez svijesti i doveli u centar.

Vjeruje se da je u Iranu u 2014. godini pogubljeno 289 osoba, od kojih je 11 žena. To su službeni izvještaji, ali prema neslužbenim pogubljeno je 743. Većina ih je osuđena zbog droge ili manjih krađa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš