Ukrajinci iz dana u dan pretvaraju drugu vojsku svijeta u staro željezo

Ruska agresija na Ukrajinu traje više od dvije sedmice. Ishod je i dalje potpuno neizvjestan. Civilne žrtve i razaranje su za tako kratko vremensko razdoblje, zahvaljujući brutalnosti i bezočnom ruskom kršenju ratnog prava, golemi.

Ukrajinci iz dana u dan pretvaraju drugu vojsku svijeta u staro željezo

Ali sama činjenica da se Ukrajinci još drže, da ni Kijev ni Harkiv, pa ni Mariupolj i drugi veći gradovi osim Hersona nisu pali, da predsjednik Volodimir Zelenski, premijer Denis Šmihal i ostatak vlade još nisu svrgnuti, likvidirani i zamijenjeni marionetskom vladom koja bi plesala kako svira ruski diktator Vladimir Putin, pokazuje da stvari ne idu po planu za Rusiju.

Ako je uopšte i imala konkretan plan osim upasti u Ukrajinu, samom silinom svojih snaga natjerati Ukrajince u bijeg i ušetati u Kijev.

Da, ruske snage su u relativno kratkom vremenu osvojile relativno veliku teritoriju Ukrajine – iako je upitno koliku kontrolu zaista imaju na području koje se na kartama ovih dana boji u crveno – ali to su postigli pod zastrašujuće visoku cijenu. Prema američkoj službenoj procjeni, dosad je u Ukrajini ubijeno pet do šest hiljada ruskih vojnika, uz oko 15 hiljada ranjenika. Jedan američki službenik koji je želio ostati anoniman opisao je u razgovoru za CBS tu procjenu kao “vrlo, vrlo značajne žrtve” i usporedio stopu smrtnosti s nekim bitkama u Drugom svjetskom ratu. Broj ubijenih ukrajinskih vojnika SAD pak procjenjuje na 2 do 4 hiljade, što takođe predstavlja velike gubitke.

Ukrajinska službena procjena govori o više od 12.000 ubijenih ruskih vojnika, dok je Rusija prošle sedmcice, prvi i zasad posljednji put iznijela službeni broj od oko 500 poginulih vojnika. Ukrajina usto tvrdi da je uništila 49 ruskih aviona, 81 helikopter, 335 tenkova, 1105 oklopnih transportera, 29 mobilnih protivvazdušnih sistema, 50 višecijevnih raketnih sustava, 526 vojnih kamiona i 60 cisterni.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš