Ubica Breivik tuži Norvešku zbog samice

Anders Breivik, koji je u zatvoru jer je 2011. godine ubio 77 ljudi, tuži Norvešku zbog toga što se nalazi u samici.

Ubica Breivik tuži Norvešku zbog samice

Anders Behring Breivik, koji je u norveškom zatvoru nakon što je 2011. godine ubio 77 ljudi, idućeg mjeseca će se pojaviti pred sudom kako bi potvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zbog toga što se nalazi u samici.

Breivik je pokrenuo pravni postupak optuživši norvešku državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u, kako je rekao, "ekstremnoj izolaciji" u zatvoru, prenosi Anadolija.

Njegov advokat je izjavio da je Breivik depresivan i da se osjeća osamljeno, jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim uposlenicima zatvora.

"Srž svega je taj da bi mu trebali dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa", rekao je advokat Oeystein Storrvik.

Višestruka ubistva

Breivik je detonirao automobil bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Njegovu tužbu norveški sud će razmatrati od 15. do 18. marta.

Izvor: (balkans.aljazeera.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš