U Jemenu bi milion i po djece moglo umrijeti od gladi

Desetine djece u Jemenu se doslovno bori za život, a rat i blokada morskih puteva izazvali su masovnu glad u ovoj najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

Humanitarac Ujedinjenih nacija Stephen O'Brien opisao je svoj dolazak u jemenski grad Hodeida.

"Poražavajuće je vidjeti takvu neuhranjenost", rekao je.

Više od polovine ukupnog stanovništva u Jemenu, kojeg ima 28 miliona, već ima ozbiljan nedostatak hrane, a time su najviše pogođena djeca.

UNICEF procjenjuje kako 370.000 djece u Jemenu prolazi kroz neki oblik neuhranjenosti koji uništava njihov imuni sistem, dok više od milion i po djece gladuje. Nedostatak hrane je dugoročan problem koji se naročito pogoršao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Jedno od djece koja se nalaze na rubu smrti je i Salem Issa, šestogodišnjak koji je toliko neuhranjen i bolestan da više uopće ne može jesti.

U dijelovima Jemena koji su pod kontrolom pobunjenika, pod naredbom Saudijske koalicije koja podržava predsjednika Abda Rabbuha Mansura Hadija, prekinut je morski saobraćaj. Ogroman utjecaj je to ostavilo na jemensku djecu čiji roditelji pune bolnice tražeći pomoć za svoju umiruću djecu.

Kriza bi se mogla produbiti nakon što je Hadi naredio povlačenje finansija iz centralne banke, a sve to kako bi onemogućio priliv novca pobunjenicima Houti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš