Nakon polijetanja

U Etiopiji se srušio avion sa više od 150 putnika i članova posade

Putnički avion Ethiopian Airlinesa Boeing 737 Max 8 srušio se tokom leta iz Addis Ababe prema Nairobiju.

U Etiopiji se srušio avion sa više od 150 putnika i članova posade

Vjeruje se da je u avionu bilo 149 putnika te osam članova posade. Glasnogovornik kompanije Ethiopian Airlines je rekao da se nesreća dogodila danas u 8:44 sati po lokalnom vremenu nedugo nakon polijetanja aviona.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed je izrazio saučešće porodicama onih koji su izgubili svoje voljene.

Saopćeno je i da je pokrenuta kacija pronalaska i spašavanja, a detalja o broju žrtava zasad nema.

"Zaposlenici Ethiopian Airlinesa će biti poslani na mjesto nesreće i učinit će sve kako bi pomogli službama spašavanja", navodi se u saopćenju kompanije.

Aviokompanija je otkrila i da je avion pao u blizini grada Bishoftua. Inače, Ethiopian Airlines leti na brojne destinacije u Africi te je veoma popularna među putnicima. Ima dobru reputaciju, ali se 2010. godine jedan njen avion srušio u Sredozemno more nedugo nakon polijetanje iz Bejruta. Tada je poginulo 90 ljudi.

Najtežu nesreću kompanija bilježi u novembru 1996. godine kada je otet avion na letu između Addis Ababe prema Nairobiju. Jedan motor se ugasio kada je nestalo goriva, piloti su pokušali sletjeti na vodu, ali su udarili u greben u Indijskom okeanu te je poginulo 123 ljudi od ukupno 175 koliko ih je bilo u avionu.

Kompanija Boeing je saopćila da detaljno prati situaciju. Boeing 737 Max 8 je relativno nov te je u upotrebi od 2016. godine. Prošle godine ga je počela upotrebljavati kompanija Ethiopian Airlines. Drugi avion istog modela je doživio nesreću prije pet mjeseci. Tada je avion Lion Aira pau u more u blizini Indonezije s gotovo 190 putnika.

Izvor: (klix)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš