Turska upozorava Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je u reakciji na vest o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu navelo da bi takav korak oštetio istorijski i pravni status Jerusalima i da bi mogao predstavljati prepreku priznanja Kosova od strane drugih država, prenosi Reporteri.

Turska upozorava Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

 saopštenju Ministarstva se navodi da se iz postova na društvenim mrežama predsednika Kosova Hašima Tačija, premijera Avdulaha Hotija i ministra spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stubla podrazumeva se da je Kosovo, osim uzajamnog priznanja između Kosova i Izraela, obećalo otvaranje ambasade u Jerusalimu.

"To stvara razočaranje, čak i pomisao na takav korak kosovskih zvaničnika koji bi predstavljao otvoreno kršenje međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Naglašava se činjenica da je Turska među prvim zemljama koja je priznala Kosovo i njen napor za priznanje Kosova u međunarodnoj areni.

"Ne smatramo ispravnim graditi ovaj proces na međunarodnom pravu, a posebno na bolu naroda Palestine, čije su teritorije pod okupacijom“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da se pitanje Palestine, koje je više puta naglašavano u raznim rezolucijama Ujedinjenih nacija, može rešiti samo otelotvorenjem nezavisne, suverene i geografski kontinuirane države sa glavnim gradom Istočnim Jerusalimom na osnovu granica iz 1967. godine.

"Pozivamo rukovodstvo Kosova da se pridržava spornih odluka i da se distancira od koraka ove vrste koji bi mogli oštetiti istorijski i pravni status Jerusalima i koji bi u budućnosti mogli predstavljati prepreku priznanju Kosova“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Reporteri.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da su lideri Kosova i Srbije nakon sastanka prošle nedelje u Beloj kući postigli sporazum o ekonomskoj normalizaciji i da je Kosovo pristalo da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom i da će Srbija takođe premestiti ambasadu u Jerusalim.

"Još jedan važan dan za mir na Bliskom istoku: Kosovo sa muslimanskim većinskim stanovništvom dogovorilo se sa Izraelom o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa. Vrlo dobro. Uskoro će ovo pomno pratiti još islamskih i arapskih zemalja“, objavio je Tramp na Tviteru.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš