Turska tajna služba MIT: Kako i koliko dugo se obučavaju budući agenti, metode i vrste obuke

Turska tajna služba MIT: Kako i koliko dugo se obučavaju budući agenti, metode i vrste obuke

Temelj međudržavnih odnosa u današnjici je diplomatija i oslanja se na tri stuba:

  • Snažna tajna služba
  • Snažna ekonomija
  • Snažna vojska

Ukoliko izostane bilo koja od navedenih, to može značiti veliku slabost za jednu državu. Ako pažljivo zapazite tajnu službu sam postavio na vrh, dok je vojska posljednja, zašto? Mnogi misle upravo kako je vojska glavna snaga jedne države ali u stvarnosti to je sasvim suprotno.

Koliko god jedna država bila snažna vojno, ukoliko se njom ne upravlja s pameću, snaga te države u stvarnosti je jako slaba.

Diplomatija zahtjeva pamet, dok je prvi oslonac diplomatije obavještajni rad. Najučinkovitije oružje jedne države je pamet tj. tajna služba.

U Turskoj tu pamet zastupa tajna služba MIT kojoj ćemo posvetiti pažnju u ovom tekstu.

Obavještajni rad turske tajne službe oslanja se na nekoliko odjela:

Odjel za stratešku analizu – Ovaj odjel odgovoran je za kratkoročne i dugoročne analize  koje su potrebne Turskoj pri strateškom odlučivanju.

Odjel za kontraobavještajni rad – Odjel je odgovoran za prevenciju špijunaže i hvatanje stranih agenata na turskom tlu, usko sarađuje sa drugim institucijama u Turskoj koje bi mogle postati meta špijunaže.

Odjel za unutrašnje operacije – Odjel odgovoran za zaštitu turskih strateških interesa, usko sarađuje sa relevantnim odjelima na domaćem terenu i van Turske usklađujući svoje aktivnosti sa turskom nacionalnom sigurnosnom strategijom.

Odjel za unutrašnju sigurnost – Odjel odgovoran za prikupljanje informacija o sigurnosnim prijetnjama po tursku nacionalnu sigurnost. To uključuje terorističke organizacije i terorističke akte. Odjel prikuplja obavještajne podatke u inozemstvu i u Turskoj s ciljem da pravovremeno neutrališe prijetnje.

Odjel za elektroniku i tehniku – Odgovornosti ovog odjela su iz domena nadziranja i detekcije telekomunikacija. Ciljevi su mu da spriječi curenje državnih tajni, terorističkih aktivnosti. Bavi se fotografsko-zvučnom analizom, dešifruje enkriptovane podatke i poduzima aktivnosti protiv Cyber prijetnji.

Koliko vremena i kako se obučavaju agenti MIT-a

Generalno u svijetu tajne službe nisu otvorene za javnost, novi članovi MIT-a generalno prolaze kroz više vrsta obuke, to su: Ličnosti, sposobnosti, stresa, generalno kultura naroda širom svijeta, strani jezici, sposobnosti analitičkog razmišljanja.

Kasnije prolaze časove i obuku iz: špijunaže i kontra-špijunaže, tajne komunikacije, kreiranje lažne biografije, pravljenje lažnih dokumenata i identiteta, nekonvencionalno ratovanje, infiltracija u kriminalna podzemlja i terorističke organizacije, uništavanje i sabotaže, liderstvo i atentati, ukupno 50 časova iz različitih oblasti.

Ovu obuku vrše profesori, ljudi profesionalci iz svojih oblasti i drugi iskusni obavještajci.

Kasnije se članovi MIT-a koji prolaze obuku dodatno usmjeravaju u oblast za koju su najbolji i dodatno se obučavaju.

Novoizgrađena centrala turske tajne službe MIT

Agenti koji se obučavaju za rad u inozemstvu imaju dodatne časove iz oblasti: Efektivan govor, u drugim državama pronaći ljude koji će raditi za Tursku, pravovremeno približavanje osobi ili grupi koja su meta, tehnike ispitivanja, sposobnosti djelovanja pod stresom, korištenje svih vrsta oružja i eksplozivnih naprava, bliska borba i preživljavanje, zavaravanje, izbjegavanje sumnje, uklanjanje dokaza i pravljenje lažnih, analitička analiza informacija.

Osobe koje prođu ovu obuku postaju u punom smislu agenti MIT-a.

Prvo pravilo na zadatku agenata MIT je da njihov identitet i misija ostanu skriveni tj. da ne budu razotkriveni.

Njihova obuka traje više od tri godine i jednog takvog agenta ne možete razlikovati od prosječnog građanina na ulici.

Taj agent može biti osoba koja prodaje na ulici, može biti i profesor na univerzitetu ili prelijepa žena koja vas gleda.

Zajedničko ovim ljudima je da posjeduju više identiteta i života koje žive.

Ponekad za određeni zadatak njihov lažni život traje i po 20 godina vremenski, oni su za to obučeni i obave svoj zadatak bez bilo kakvih nedostataka.

Danas kada je tehnologija napredovala MIT posjeduje bespilotne letjelice koje mogu da nose naoružanje, opremu za prisluškivanje i špijunažu iz zraka.

ANKA-l model bespilotne letjelice koju koristi MIT, može da pravovremeno prisluškuje telekomunikacije i radio komunikaciju

Ovaj napredak doveo je terorističke organizacije koje djeluju u Turskoj kao PKK skoro do nestanka, MIT danas djeluje gotovo na svim kontinentima širom svijeta u borbi protiv terorizma.

MIT je danas postao jedna od najbolje obučenih i opremljenih tajnih službi u svijetu.

Autor: Tarık BaşTürk

Izvor: (bosna1463.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš