Turska najviše lobira za Kosovo u UNESCO

Turska je među najagilnijim zemljama koje lobiraju za članstvo Kosova u UNESCO-u i to je deo njihove strategije neoosmanlizma, kazao je u emisiji Pravi ugao RTV Vojvodina, ambasador Srbije pri UNESCO-u, Darko Tanasković.

Turska najviše lobira za Kosovo u UNESCO

"Sve se to ne dešava slučajno, jer je Srbija poslednjih nekoliko godina najstabilnija zemlja u regionu, odnosno na prostoru bivše SFRJ. Za mnoge, to nije normalna situacija i zato, zbog ličnih političkih agendi, problema ili opozicije u sopstvenim državama, pokušavaju da stvore nestabilnost u regionu," rekao je Tanasković.

"Ne verujem, mada je teoretski moguće, da će na aprilskoj sednici Izvršnog saveta UNESCO-a, biti predloženo kosovsko članstvo u renomiranoj svetskoj organizaciji," dodao je.

Ukoliko bi i došlo do tog članstva, Srpska pravoslavna crkva, njene bogomolje, manastiri, groblja našli bi se u velikom problemu, jer bi bili izloženi tihom i nevidljivom pritisku, smatra Tanasković.

To je, kaže, gore nego da vam sruše crkvu, što svet vidi, pa kritikuje i osuđuje.

Govoreći o ulozi Vatikana u celoj priči oko Kosova, Tanasković kaže da ima mnogo razloga zašto ih nisu priznali jer, kako je rekao, Vatikan smatra da nije UNESCO mesto na kojem treba afirmisati nečiju nezavisnost.

"Za to postoje UN ili EU," zaključio je.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš