Teheran: Uhapšeno 40 osoba za napad na saudijsku ambasadu

TEHERAN - Iranske vlasti su uhapsile 40 osoba osunjičenih da su učestvovale u napadu na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, javio je AP.

Teheran: Uhapšeno 40 osoba za napad na saudijsku ambasadu

Teheranski tužilac Abas Džafari Dovlatabadi izjavio je da su u toku istrage da bi se identifikovale i druge osobe koje su učestvovale u incidentu, prenijela je iranska poludržavna agencija ISNA.

Iranski demonstranti upali su rano jutros u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra.

Demonstrati, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila, javila je iranska novinska agencija ISNA.

Na fotografijama koje su se pojavile na Tviteru vide se dijelovi unutrašnjosti saudijske ambasade u plamenu i uništeni komadi namještaja, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon napada, iransko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem demonstrante poziva na mir i poštovanje diplomatskih objekata, navedeno je na novinskom vebsajtu Entehab.

Šef teheranske policije Hosein Sadžedinija rekao je iranskoj agenciji da je neodređen broj "rušilačkih elemenata" uhapšen zbog napada na ambasadu petrol bombama i kamenjem.

Iranska Revolucionarna garda zaprijetila je "teškom osvetom" saudijskoj sunitskoj kraljevskoj dinastiji zbog jučerašnjeg pogubljenja Nimra, koga Rijad smatra teroristom, ali koji je u Iranu slavljen kao zagovornik prava marginalizovane šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji.

Nimr, najglasniji kritičar saudijske dinastije među šiitskom manjinom, važio je za lidera mlađih šiitskih aktivista koji više ne tolerišu neuspeh starijih, umerenijih lidera u postizanju ravnopravnosti sa sunitskim stanovništvom.

Iako su većina od 47 muškaraca, koliko ih je ubijeno u najvećem masovnom pogubljenju u Saudijskoj Arabiji u posljednjim decenijama, činili suniti osuđeni zbog napada Al Kaide u toj kraljevini pre 10 godina, slučaj Nimra i još trojice šiita, koji su optuženi za umješanost u pucnjavu na policiju, privukao je najviše pažnje u regionu i šire.

Ovim potezom su, izgleda, pokopane sve nade da će pojavljivanje zajedničkog neprijatelja u obliku Islamske države dovesti do zbiližavanja među vodećim regionalnim sunitskim i šiitskim muslimanskim silama, koje podržavaju suprotne strane u ratovima koji trenutno bjesne u Siriji i Jemenu, zaključuje britanska agencija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš