Tanin: Došlo je vreme za akciju umesto vremena za opravdanja

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i šef UNMIK-a, Zahir Tanin naglasio je danas tokom obraćanja članicama Saveta bezbednosti, da je sa završetkom izbornog kruga na Kosovu došao trenutak da vreme za akciju bude ispred vremena za izgovore.

Tanin: Došlo je vreme za akciju umesto vremena za opravdanja

Osvrćući se na integraciju 40 novih sudija i 13 tužilaca iz srpske zajednice u jedinstveni pravosudni sistem Kosova, Tanin čestitao je stranama uključenim u ovaj proces na postignutom napretku. Ističući da tehnička implementacija u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije zahteva značajniju podršku obe strane, Tanin je primetio nedostatak napretka u pogledu implementacije dogovora o osnivanju Zajednice većinskih srpskih opština.

Navodeći da važnost procesa održivog mira ne sme da bude ometana nefleksibilnošću ili jednostavnom neaktivnošću, on je istakao da Stanje odnosa između Beograda i Prištine ima potencijal da se razvije šire od dugotrajnog zastoja koji je za žaljenje.

Što se tiče CEFTE, Tanin je izjavio da predstavnici Prištine prisustvuju svim sastancima CEFTE, i da je učešće UNMIK-a ograničeno zahtevima pravnog statuta. "Ovo učešće seže tačno do stepena koji zahtevaju članice CEFTE, kako bi se obezbedila njena fukncionalnost, a za uzvrat podržava ekonomske mogućnosti širom regiona", naglasio je Tanin.   

On je takođe izjavio da su ključni ciljevi stvaranje ekonomskih prilika i mogućnosti zapošljavanja, potreba da se suzbije korupcija i osigura odgovornost na svim nivoima, možda iznad svega, borba protiv organizovanog kriminala. Takođe je naglasio krajnji cilj: "održiv mir, i mogućnosti koje on donosi pojedincima da ostvare svoje želje i potencijale".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš