Švicarska: Održana 17. tradicionalna Večer Kur'ana

U subotu, 18. marta 2017. godine, je u prepunoj dvorani u Zofingenu održana tradicionalna 17. „Večer Kur'ana“ koju organizuje IZBA – Islamska zajednica Bošnjaka Kantona Aargau (Švicarska).

Švicarska: Održana 17. tradicionalna Večer Kur'ana

Manifestacija kojoj je ove godine prisustvovalo više od 1200  ljudi je po mnogo čemu jedinstvena, plod vrijednih ruku džematlija IZBA-e, i nesumnjivo jedan od najvažnijih vjerskih događaja među muslimanima Švicarske.

Uz eminentne učače Kur’ana iz cijelog svijeta, te domaćine, članove Upravnog odbora, v.d. predsjednika  džemata Adnana Škalju, imame Murisa-ef. Purića i hafiz Muhamed-ef. Koluha, predstavnike vjerskog miljea Švicarske, te uz drage džematlije i goste, održala se sedamnaesta  tradicionalna večer Kur’ana.

U programu koji je trajao više od pet sati, Islamski centar Bošnjaka kantona Aargau je ugostio cijenjene učače Kur’ana: hfz. dr. Halila-ef. Mehtića (BiH), mr. hfz. Abdulaziza-ef. Drkića (BiH), hfz. Harun Gün (Turska), hfz. Farisa Dautovića (Srbija), hfz. Muatesim Aselija (Švicarska), hfz. Etema-ef. Halitija (Albanija), te hfz. Muhamed-ef. Koluh sa polaznicima škole Kur`ana IZBA.

Predavač je bio dr. Mustafa-ef. Cerić – bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok se publici obratio i Džemal-ef. Fišek, predsjednik IZ Bošnjaka Švicarske IZBCH.

U svom nadahnutom govoru o vrijednostima učenja i izučavanja Kur’ana, prisutnima se obratio dr. Mustafa-ef. Cerić. Govorio je o ranom (životu Pejgambera, o početku Objave, o Kur'anu kao nezamjenjivoj knjizi, u kojoj je spas za čovječanstvo. Allah je objavio više knjiga (al-kutub), ali je samo jedna knjiga Kur'an, koji sadrži sve što čovjeku treba za život. Kur'an je lijek za dušu, jedina knjiga koja se u cjelosti pamti. Sretan je onaj koji Kur'an čita i uči. Blagoslovljen je onaj koji se s Kur'anom druži.

„Sedamnesta tradiconalna manifestacija učenja Kur'ana u Zofingenu bila je jako uspješna. Ne znam kad sam se tako lijepo osjećao u društvo mojih Bošnjaka, kao što sam se osjećau u subotu navečer (19. džumade-l-ula, 1438/18. mart, 2017) u Zofingenu. Svima koji su bili u Zofingenu hoću da se zahvalim na strpljenju i pažnji. Dugo nisam doživio tako pobožnu pažnju dok sam govorio o Kur'anu i Pejgamberu. Osjetio sam čast i ponos što pripadam naradu, koji voli Kur'an i Pejgambera. Hvala vam Bošnjaci ma gdje bili na toj časti i tom ponosu!“, istakao je dr. Cerić u tekstu posvećenom Večeri Kur'ana u Aarau, a koja je objavljena na njegovoj Facebook stranici.

Islamska zajednica kantona Bošnjaka Aargau se ovom prilikom želi istinski zahvaliti vrijednim džematlijama i saradnicima, koji već dugi niz godina daju svoj veliki doprinos u organizaciji i pripremi ove značajne manifestacije.

Treba spomenuti da se iza kulisa angažuje više od 100 osoba, odgovornih za besprijekornu organizaciju, tehničku podršku, vrhunski kvalitet i uslugu u maniru pravog domaćina.

Vrijedne hanume džemata su i ovoga puta pokazale svoje kulinarske vrline, pa su se tako na bogatoj trpezi pronašle razne poslastice. A ni oni najmlađi nisu ostali nezbrinuti – kako bi roditelji mogli uživati u slušanju najljepše i najodabranije Knjige, organizator se pobrinuo da za to vrijeme napravi program prilagođen mališanima, u posebno uređenoj sali,  dječijem ambijentu i pratnji profesionalnog osoblja.

Ono što također posljednjih godina dojmi  posjetitelje  je i dizajn pozornice, sa posebnim  elementima i efektima i ovom prilikom posebnu zahvalnost za ovaj dio umjetničke kreativnosti želimo da izrazimo bivšem članu UO, dizajneru Jasmiru Osmanoviću.

„Islamska zajednica kantona Bošnjaka Aargau se ovom prilikom želi istinski zahvaliti vrijednim džematlijama i saradnicima, koji već dugi niz godina daju svoj veliki doprinos u organizaciji i pripremi ove značajne manifestacije.

Zaista su bili počašćeni svi oni koji se Allahovom voljom nađoše u Zofingenu među čuvarima Allahove Knjige i koji napuniše svoja srca i duše snagom imana – do naredne večeri Kur’ana, do sljedećih zajedničkih druženja, hvala u ime Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau!“, istakao je hafiz Muhammed Koluh, imam džemata IZBA/IGBA.

Reportaža sa večeri Kur’ana bit će emitovana na programu IML TV.

Medijski pokrovitelji manifestacije: IML TV: Bilal Isaković i Edin Fifić, Photo4ever: Edin Hodzić & Mirhat Jusufi.

Izvor: (saff.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš