Sutra počinje zimsko računanje vremena

Noćas pomerite kazaljke na vašem satu sa 3 na 2 časa. Sutra počinje zimsko računanje vremena - spavaće se sat vremena duže.

Zimsko računanje trajaće do poslednjeg vikenda u martu, kada ponovo počinje letnje računanje, koje je u Srbiji uvedeno 1983. godine.

Prelazak sa letnjeg računanja vremena na zimsko prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama severne Evrope, dok je pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno početkom 70-tih godina prošlog veka.

Pomeranje časovnika ne primenjuje se u svim državama sveta i ne dešava se u isto vreme. Rusija i Belorusija ukinule su ovu praksu, a Turska od prošle godine primenjuje stalno letnje računanje vremena.

I oko 70 poslanika Evropskog parlamenta okupilo se ove godine, a pred početak zimskog računanja vremena, oko inicijative za ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje zbog "sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse". Očekuju i glasanje o njihovoj inicijativi.

A oni koji noćas zaborave da pomere kazaljke na svojim časovnicima, i istovremeno su korisnici pametnih telefona i raznih tehničkih uređaja možda ipak neće kasniti tokom sutrašnjeg dana. Operativni sistemi poput Android-a, IOS-a, Windows-a imaju automatsku mogućnost prelaska sa jednog računanja vremena na drugi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš