Evropski sud za ljudska prava

Sud: Vrijeđanje poslanika Muhameda ne spada u slobodu izražavanja

Evropski sud za ljudska prava donio odluku po apelaciji Austrijanca kojem je prije sedam godina zbog toga izrečena novčana kazna. Sud u Austriji je 2011. osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje te je dobio 480 eura kazne, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije

Sud: Vrijeđanje poslanika Muhameda ne spada u slobodu izražavanja

Evropski sud za ljudska prava presudio je da vrijeđanje poslanika Muhameda ne ulazi u okvire slobode izražavanja.

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhameda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji, prenosi Anadolija.

U pisanom saopćenju Suda navodi se kako se 47-godišnji Austrijanac ne može pozivati na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji garantira slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i utemeljena.

“Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korištene izjave su tretirane kao vrijeđanje i napad na poslanika Muhameda. Slični napadi bi mogli pogodovati jačanju predrasuda i ugroziti vjerske slobode u Austriji“, navodi se u saopćenju Suda.

Uvrede na seminaru

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun poslanika Muhameda iznio na seminaru koji je pod nazivom “Osnovni elementi islama“ održan dvije godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna u vrijednosti od 480 eura, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podnio apelaciju i Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: (Agencije)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš