Stručnjaci: Birminghamski fragmenti mogli bi biti dio prvog Kur'ana na svijetu

Kada je Univerzitet u Birmingham objavio kako posjeduje fragmente jednog od najstarijih primjera Kur'ana na svijetu, samo su pojedini mogli pretpostaviti da će kasniji detalji o pronalasku biti još nevjerovatniji.

Stručnjaci: Birminghamski fragmenti mogli bi biti dio prvog Kur'ana na svijetu

S obzirom na karbonsko datiranje, mnogi sada smatraju kako birminghamski fragmenti pripadaju vjerovatno prvoj kompletnoj verziji Kur'ana koju je dao sačiniti Ebu Bekr, prvi halifa i jedan od sljedbenika poslanika Muhameda.

Zaključak slijedi iz velike vjerovatnoće da fragmenti potječu iz džamije Amra ibn el-Asa, prve džamije izgrađene u Egiptu, iz koje također potječu fragmenti Kur'ana koji se danas čuvaju u pariskoj Francuskoj nacionalnkoj biblioteci. Stručnjaci smatraju kako su fragnetni iz Francuske i Engleske zapravo dijelovi iste knjige.

Konkretno, u Birminghamu se nalaze dva fragmenta knjige, dok se u Parizu nalazi blizu 200 fragmenata, piše BBC.

Historičar, akademik i stručnjak za Kur'an Francois Deroche smatra kako je upravo to slučaj, a u tome ga podržava i Alba Fedeli, pronalazač fragmenata iz Birminghama.

Radiokarbonsko datiranje pronađene fragmente smješta u period između 568. i 645. godine, što je 13 godina nakon smrti poslanika Muhameda.

David Thomas, profesor islamske i kršćanske teologije sa Univerziteta u Birminghamu, tvrdi da je Kur'an napisan u prvim godinama postojanja islama.

"Osoba koja je ovo napisala mogla je poznavati i samog poslanika Muhameda", tvrdi Thomas.

Jamal bin Huwareib, direktor fondacije "Mohammed bin Rashid Al Maktoum" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smatra da su birminghamski fragmenti dio Kur'ana koji je dao kreirati prvi halifa Ebu Bekr.

"Ovo je najvažnije otkriće u islamskom svijetu", rekao je Huwareib nakon što je posjetio Univerzitet u Birminghamu gdje je vidio same fragmente povezavši ih sa prvim Kur'anom ikada sastavljenim.

Ipak, stvar nije gotova i postoje mnogi koji datiranje smatraju problematičnim. Razlika od nekoliko decenija javlja se u dva načina mjerenja - prema načinu pisanja, odnosno prema slovima, te pergamentima, odnosno starosti korištene životinjske kože.

Podsjećamo, krajem jula ove godine do tada neidentificirani dijelovi pergamenta prepoznati su kao dijelovi Kur'ana napisanog prije blizu 1.370 godina. Tehnika koja je korištena jeste radiokarbonsko datiranje pomoću ugljika-14

Pretpostavlja se da su fragmenti stranica čuvani na Univerzitetu više od 100 godina bez ikakvih naznaka da se zapravo radi o najstarijoj verziji islamskog svetog teksta. Dijelovi teksta čuvani su među drugim dokumentima koji su došli sa područja Bliskog istoka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš