Strache: U Austriji koristiti prijevod Kur'ana

Lider FPO-a Strache smatra da Kur'an mora biti preveden na njemački kako bi se koristio kao temelj vjeroučenja.

Lider FPO-a Strache uživa veliku popularnost u zemlji i među istomišljenicima u europskoj politici

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinz – Christian Strache smatra da sve vjerske zajednice u Austriji moraju svoje vjerske osnove da izlože na njemačkom jeziku.

Strache je kao obavezno apostrofirao da je neophodno da se i Kur'an, koji bi se koristio u Austriji, prevede na njemački jezik.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Ostereich oštro kritikovao vladu, istakavši da prvo negira realnosti i dozvoljava negativan razvoj, a potom, kada izbije požar, onda kreće da preduzima mjere kojima bi ispravila stanje. 

Strache nije rekao da se Kur'an treba zabraniti, ali je naglasio da se svaka vjerska osnova mora prevesti na njemački, što kod muslimana još nije slučaj.

"Vlada, međutim, radije samo gleda kako radikalni selefisti dijele Kuran", primijetio je. 

Strache je negirao da postoji zahtjev FPO-a da se Kur'an zabrani, istakavši da bi bilo bolje da je od početka spriječen negativan razvoj.

Protiv Turske u EU

Ponovio je stav njegove stranke da, kao slobodarska stranka, nikad nije tražila da Austrija istupi iz Europske unije i istovremeno podsjetio da FPO zahtijeva referendum u slučaju da Turska postane članica EU. 

Strache je čelnik ultradesničarske Slobodarske partije Austrije, koja se u svom javnom i političkom djelovanju, zalaže za sprječavanje dolaska migranata u zemlju.

Osim toga, partija ima negativne stavove o islamu, a sam Strache se isticao u antiislamskim i antiturskim stavovima.

Pažnju javnosti na sebe je skrenuo zahtjevom da se u Beču ograniči dolazak ljudi turskog porijekla pozivajući pristaše partije da učine sve kako „Beč ne bi postao Istanbul“.

Strache, koji je po profesiji stomatološki tehničar, na čelu FPO-a je od 2005. godine.

Izvor: (Agencije)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš