Stigla dugoročna prognoza

Čeka nas iznadprosječno topla zima bez snijega

Poznati meteorološki servis Accuweather, objavio je prognozu svog meteorologa Erica Lesitera koji tvrdi da će zima na Balkanu, baš kao i u većem dijelu Španije i Portugala te u Italiji, biti iznadprosječno topla.

Čeka nas iznadprosječno topla zima bez snijega

Za razliku od ovog dijela Evrope, Velika Britanija, Irska te sjever Njemačke i Francuske imat će česta olujna nevremena dok će istočna Evropa i Rusija imati pravu hladnu zimu.

Sezona olujnih nevremena iznad Velike Britanije i Irske počela je još u septembru s olujama Ali i Bronagh, a takvo će se vrijeme zadržati veći dio zime. Tokom decembra ove oluje preselit će se iznad Belgije, Holandije i sjeverne Njemačke.

Temperature diljem tog dijela Evrope bit će iznadprosječne za to doba godine jer će oluje koje stižu s Atlantika donijeti topliji zrak koji će spriječiti ulazak hladnog sibirsmkog zraka na to područje.

Suho vrijeme će se tokom zime preseliti i na Italiju, koja će se tokom jeseni boriti s kišama i poplavama, a visoke, iznadprosječne temperature će vladati i iznad Balkanskog poluostrva čime će se smanjiti šanse za snijeg na nižim nadmorskim visinama.

Izuzetak je jedino Grčka gdje će hladan zrak i kiša osigurati vlažnu zimu.

Ove zime istok Evrope imat će nekoliko prodora hladnijeg vremena koje će na mahove prodrijeti prema centarlnoj Evropi. Najhladnije će biti na području od Finske do Ukrajine, gdje se očekuje i najviše snijega.\

Taj će prodor zraka u januaru i februaru doći do Češke, Austrije i Poljske te će rezultirati značajnijim snježnim padavinama.

Prognozu vremena s posebnom pažnjom prate organizatori EYOF-a 2019 - najvećeg sportskog događaja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu nakon Olimpijskih igara 1984. godine. Riječ je o velikoj sportskoj smotri koja okuplja mlade sportiste Evrope u dobi od 14 do 18 godina.

Sportski centri na Jahorini i Bjelašnici imaju odgovarajuću opremu za vještačko osnježavanje u slučaju da ne bude prirodnog snijega, no problem je što se vještački snijeg ne može proizvoditi pri temperaturama zraka iznad nule.    

Izvor: (slobodna-bosna.b)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš