SRBIJA NA NOGAMA: "Njemačka naoružava Kosovo, stižu topovi i raketni sistemi!"

Dok Njemačka, s jedne strane, propagira pregovore između Prištine i Beograda, s druge strane s Kosovom ugovara kupovinu oružja i vojne opreme za opremanje "takozvane vojske Kosova, kršeći sopstvene zakone", pišu srbijanski mediji naglašavajući da Njemačka naoružava Kosovo uz dozvolu Angele Merkel.

SRBIJA NA NOGAMA: "Njemačka naoružava Kosovo, stižu topovi i raketni sistemi!"

Prorežimski srbijanski mediji pišu da vlasti u Prištini mjesecima pregovaraju s njemačkim obavještajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pješadijsko naoružanje, čiji dobar dio Kosovo već posjeduje.

- Njemačka time što naoružava Kosovo, krši vlastita pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO-a - pišu srbijanski mediji, napominjući da je ova odredba zamijenjena komplikovanim procesom pa tako u "spornim" prodajama oružja posljednju riječ ima Savezni savjet za sigurnost, koji predvode kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra njemačke vlade.

Srbijanski mediji tvrde da su kosovski Albanci do sada iskeširali Njemačkoj oko 170 miliona eura za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture njemačkih automatskih pušaka G-36 (hekler i koh) i tenkova "Leopard 2".

Beogradski vojni analitičar Mitar Kovač kaže da u svemu ovome nema ničega neobičnog s obzirom na to da je politički stav Njemačke prema Kosovu poznat, a kao takav, za sobom povlači i ovakve poteze.

- Njemačka ne želi bilo kakav kompromis, odnosno, hoće da zadrži cjelinu Kosova i Metohije u takozvanoj državi Kosovo. U tom smislu, može se razumjeti i nastojanje Njemačke da jača oružane snage lažne države Kosovo i to čini na više načina, naprimjer kroz obuku kadra i proces naoružavanja te vojske - navodi Kovač.

Kovač podsjeća da i u periodu kad se nije govorilo o stvaranju oružanih snaga Kosova, Njemačka je, također, tajno radila na opremanju Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) lakim naoružanjem, vojničkom opremom...

- Danas se taj proces nastavlja opremanjem kosovske takozvane vojske, samo složenijim borbenim sistemima. Prije svega, to se odnosi na prenosne protivoklopne i protivvazdušne raketne sisteme, na komandno-informacione sisteme, logističku opremu, sredstva transporta, ubojnih sredstava i tako dalje - nabraja Kovač.

Sve ovo je potvrda, kako kaže, da se političko opredjeljenje u ovom procesu pregovaranja, što se tiče Njemačke, neće mijenjati i da će Nemačka vršiti jake pritiske na institucije EU da se ne dozvoli bilo kakav kompromis i da je jedino rejšenje priznanje tzv. Kosova od Srbije.

Izvor: (slobodna-bosna.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš