Srbija i Kosovo se svađaju, evropski satovi kasne

Političke tenzije između Srbije i Kosova su izazvale probleme i na evropskoj električnoj mreži, zbog čega digitalni satovi, koji rade na električnu energiju, kasne skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Srbija i Kosovo se svađaju, evropski satovi kasne

Evropska mreža operatera prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSOE) je u utorak saopštila da se radi o problemu koji ima političku dimenziju. Kako navode, odstupanja dolaze iz područja Srbije, Makedonije, Crne Gore, a posebno Kosova i Srbije.

Claire Camus (Kami), iz ENTSOE smatra da, zbog stalnog političkog sukoba između Srbije i Kosova, iz tog područja dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta.

“Kosovski operater ne snabdeva sistem sa dovoljno energije kako bi pokrivao potrebe. Uobičajeno, Srbija bi trebala da nadoknadi nedostatak energije, ali to nije radila od sredine januara, zbog politčkih nesuglasica između dveju zemalja. U stvari tehničari na terenu zavise od toga šta im vlasti kažu da urade”, izjavila je Camus.

Naime, frekvencija u strujnoj mreži je već neko vreme ispod normalnih 50 hertza zbog toga što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji 'rupa' u snabdevanju, navela je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za električnu energiju. U poslednjih nekoliko nedelja, frekvencije su pale na 49,9 herca što je razlog da digitalni satovi kasne i do šest minuta.

ENTSOE objašnjava da energetski sistem evropskog kontinenta, koji se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije i obuhvata 25 zemalja - beleži stalni poremećaj frekvencije u sistemu - srednje vrednosti 50 Hz - i to od sredine januara 2018. godine. 

rbija i Kosovo su deo energetskog sistema Continental Europe, a prema sporazumu, od Kosova se očekuje da izbalansira električnu energiju i potražnju na svojoj mreži, dok se od Srbije traži da pomogne Kosovu da uspostavi tu ravnotežu. Camus naglašava da svaki operater treba da ispoštuje tehnička pravila.

Svaki operater treba da održava balans, a u ovom slučaju, prema njoj, Kosovo nije moglo da to postigne. “U skladu sa operativnim priručnikom, srpski operater ima obavezu da nadoknadi nedostatak energije u onoj geografskoj zoni za koju je odgovoran. To nisu uradili”, zaključila je Camus.

Elektromreža Srbije (EMS) tvrdi da je uzrok nedostatka energije konstanto odstupanje od programa rada Kosovskog operatera (KOSTT) u periodu januar-februar 2018. “KOSTT je permanentno neovlašćeno preuzimao neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti 'Kontinentalna Evropa'", ističe se u saopštenju EMS.

"Budući da je EMS a. d. odgovoran za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju ovog problema. Predstavnici kompanije su u neprekidnoj komunikaciji sa relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu, koje su uredno i blagovremeno obaveštavane o svim aspektima situacije. Dodatno, posle pritisaka od strane relevantnih institucija, KOSTT je od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije pa je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno", stoji u saopštenju EMS-a.

Iz Kosovskog operatera prenosnog sistema kažu da je ovo i posledica nesprovođenja Sporazuma za priključenje KOSTT-ENTSO od strane Elektromreže Srbije (EMS). Taj sporazum potpisala je i sama Elektromreža Srbije sa ostalih 28 evropskim zemljama.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa, ova institucija navodi da nesprovođenje Sporazuma prouzrokuje i finansijsku štetu KOSTT-u zato što srpski operater nastavlja da zarađuje milione od kapaciteta graničnih linija Kosova sa susednim zemljama.

„Konkretnije, 2017. godine EMS je protivzakonito inkasirao 9,6 miliona eura. Finansijskom podrškom Vlade Kosova, od 3. marta 2018. u ponoć, prekinuli smo probleme na mreži interkonektivnosti“, tvrdi KOSTT.

U međuvremenu, zbog nastale situacije ENTSOE je bio primoran da apeluje na političare.

“Našli smo se u ćorsokaku i zato je naša organizacija odlučila da pozove sve nadležne vlasti, uključujući i Evropsku uniju da preduzme akcije i reše politčka pitanja kako bi došlo do rešavanja tehničkih problema”, izjavila je Claire Camus.

Evropska komisija je obaveštena o odstupanjima frekvencije u elektroenergetskom sistemu u kontinentalnoj Evropi zbog problema u jugoistočnoj Evropi u proteklih nekoliko nedelja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Anna-Kaisa Itkonen portparolka nadležna za pitanje energetike.

Ona je naglasila da ENTOSE i članovi operatora prenosnog sistema preduzimaju potrebne mjere za balansiranje evropske mreže kako bi se smanjio uticaj na evropski elektroenergetski sistem.

“Službe Evropske komisije - Generalne direkcije za energetiku - blisko sarađuju sa obuhvaćenim stranama, u cilju pronalaska stabilnog rešenja što je pre moguće”, izjavila je Itkonen.

Cela situacija je izazvala i financijske posledice. Eksperti iz ENTSOE traže od političara da pronađu rešenje ko će da nadoknadi nastale gubitke.

 
 

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš