Šokantno otkriće doktora iz krvi muškarca prebjeglog iz Sjeverne Koreje

On je rizikovao svoj život kako bi pobjegao iz Sjeverne Koreje te ispunio želju hiljade onih koji za isti podvig nemaju hrabrosti, ali nakon svog bijega čuo je nešto poprilično šokantno, prenosi

Šokantno otkriće doktora iz krvi muškarca prebjeglog iz Sjeverne Koreje

Naime, doktori su u organizmu muškarca koji je prebjegao iz države Kim Jong-una otkrili nešto vrlo neobično – analiza njegove krvi pokazala je prisutnost antitijela antraksa, piše “Richest”.

Jedino moguće objašnjenje za to je da je muškarac bio u kontaktu s tom smrtonosnom bakterijom, a to potvrđuje dosad navodne izvještaje kako Sjeverna Koreja razvija biološka oružja kojima može prijetiti svojim komšijama, ali i svijetu – budući da se biološka oružja mogu kombinovati s raketnom tehnologijom na velike udaljenosti.

Antraks kao biološko oružje

Bedrenica ili antraks je akutna, septikemijska, zarazna bolest različitih uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis.

Bolest se očituje odsutnošću mrtvačke ukočenosti, poput katrana tamnom, nezgrušanom krvi, hladetinasto-hemoragičnim edemima u potkožju, pod serozama i mukozama, brojnim krvarenjima, velikom količinom eksudata u tjelesnim šupljinama te povećanom i jako mekanom slezenom.

Spore Bacillus anthracis vrlo su otporne na dezinficijense, osim na one oksidirajućeg djelovanja. U tlu spore mogu ostati infektivne petnaestak i više godina, a u laboratorijskim uslovima pedesetak i više godina.

Zahvaljujući visokom postotku smrtnosti i stabilnosti u okruženju, antraks je uvršten u A kategoriju biološkog oružja. Najviše slučajeva antraksa nastalo je prenošenjem spora na kožu, ali on postaje najsmrtonosniji kada se udahne. Tada je smrtnost od 75 do 100 posto.

Ili ih vakcinišu ili izlažu

Prisutnost antitijela otkriva kako je prebjeg iz Sjeverne Koreje bio izložen bakteriji, ali nije se razbolio, ili je možda bio vakcinisan protiv infekcije antraksa.

“Potvrđujem da su u tijelu vojnika koji je iz Sjeverne Koreje pobjegao u Južnu u oktobru 2017. pronađena antitijela antraksa, što je dokaz da Sjeverna Koreja zaista ima opasan soj bakterije koji može koristiti kao smrtonosno oružje“, izjavio je južnokorejski funkcioner.

Identitet prebjega nije otkriven zbog zaštite njegove porodice koja je ostala u Sjevernoj Koreji, ali pretpostavlja se kako je riječ o 24-godišnjem Chong Songu. On je pobjegao tako da je ukrao jeep te se s njime odvezao u demilitarizovani dio, tampon zonu između Sjeverne i Južne Koreje za koji su se obje strane dogovorile da je neće prelaziti.

Njegov bijeg je snimljen, a vidi se kako je pogođen u koljeno, leđa i prsa prije nego konačno pada na tlo.

Nakon toga ga hrabri južnokorejski vojnik odvlači na svoju stranu gdje je hitno prevezen u bolnicu. Doktori su mu spasili život nakon višesatne operacije.

Osim antitijela na antraks, doktori su otkrili da je pozitivan na hepatitis B, kao i crijevne parazite, od kojih su neki bili i do 10 cm dugački.

Opasno oružje

Sjeverna Koreja navodno posjeduje 13 vrsta virusa i bakterija koje se mogu koristiti kao biološko oružje, te do 5.000 tona hemijskog oružja, objavilo južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo smatra da Sjeverna Koreja posjeduje jednu od najvećih zaliha hemijskog i biološkog oružja na svijetu. Koleru, žutu groznicu, tifus i dizenteriju Sjeverna Koreja bi mogla upotrijebiti u sklopu biološkog rata, dodaje ministarstvo.

U junu je International Crisis Group (ICG) upozorio da Sjeverna Koreja predstavlja ne samo nuklearnu opasnost već i da posjeduje velike zalihe hemijskog i bakteriološkog oružja.

ICG drži da se u arsenalu Sjeverne Koreje nalazi i plin sarin i druge neurotoksične tvari koje se mogu izbaciti avionom, raketom ili topovskim oružjem.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš