ŠOK U EGIPTU Bivši predsednik Mohamed Morsi umro TOKOM SUĐENJA

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi umro je od posljedica iznenadnog srčanog udara tijekom rasprave na sudu, objavila je u utorak ujutro državna televizija pozivajući se na medicinske izvore.

ŠOK U EGIPTU Bivši predsednik Mohamed Morsi umro TOKOM SUĐENJA

Izvori su kazali da je Mohamed Mursi, koji je bolovao od dobroćudnog tumora, bio pod stalnim medicinskim nadzorom.

Mursi, nekadašnji član Muslimanskog bratstva, nazočio je sudskoj raspravi u sklopu ponovljenog suđenja u kojemu su on i drugi osumnjičeni optuženi za organiziranje bjegova iz zatvora i kršenja istočne egipatske granice tijekom pobune kojom je u veljači 2011. zbačen dugogodišnji čelnik Hosni Mubarak.

Mursi je 2012. postao prvi demokratski izabrani predsjednik, godinu dana nakon ustanka kojim je svrgnut Mubarak. U zatvoru se nalazio otkad ga je 2013., nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, s vlasti svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji šef oružanih snaga i današnji predsjednik.

Nakon Mursijeva pada, Egipat je progonio Muslimansko bratstvo, najstariji i najorganiziraniji islamistički pokret. Tisuće članova završilo je u zatvoru, a skupina je proglašena terorističkom. Bratstvo tvrdi kako se bavilo mirnim aktivizmom.

Mursi je služio kazne od sveukupno 45 godina, nakon što je u odvojenim slučajevima optužen za špijunažu za Katar i zbog sudioništva u ubojstvima prosvjednika 2012.

Prvotno je osuđen na smrt u slučajevima bijega iz zatvora i na doživotnu kaznu zbog špijuniranja za palestinsku islamističku skupinu Hamas, no te presude su u međuvremenu oborene.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš