Server: "Non pejper" daje više Srbiji, Kosovo ne dobija ništa osim nejasnih obećanja

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Danjiel Server, komentarišući takozvani "non pejper" dokument, istakao je da uprkos tome što dokument potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, u praksi čini Kosovo manje suverenim, prenosi Koha.

Server: "Non pejper" daje više Srbiji, Kosovo ne dobija ništa osim nejasnih obećanja

Server je objavljivanje dokumenta nazvao "ratom koji nije dobar za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

"Mada afirmiše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Srbije, u praksi ovaj predlog zahteva od Prištine da dozvoli praktičnu primenu suvereniteta nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem kao i suverenitet nad desetinama lokacija i zgrada Srpske pravoslavne crkve, zaštitnih zona koje bi se protezale na neodređeno vreme", rekao je Server.

Što se "autonomnog okruga severnog Kosova" tiče, Server kaže da je to samo nejasna primena Ustava Kosova na sever, u sredinama gde živi srpska većina.

"Zauzvrat, Priština praktično ne dobija ništa - ne dobija bilateralno priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, već samo nejasna obećanja o tretmanu kao suverene države, uključujući razmenu loše definisanih diplomatskih misija. Predsednik Vučić je bio je u pravu kada je rekao da ovo nudi više od Ahtisarijevog plana. Daje bolju ponudu za Srbiju i zahteva manje od Beograda", ocenio je Server.

Server smatra da je dokument nepravedan te da je potrebno da se razjasni da li je Beograd spreman za reciprocitet.

"Ključno pitanje je da li bi Beograd bio spreman da osnaži zajednice sa albanskom većinom u južnoj Srbiji na isti način kao što je ovde predloženo za opštine na severu. Odgovor je - ne. Srbija čak ne bi bila voljna da ponudi neograničeno proširenje zaštićenih područja oko džamija u Srbiji", rekao je Server.

Server smatra i da da bi "non-pejper" ostavio Kosovo "znatno manje suvereno nego što je danas, dok bi od Beograda tražio više od pukog zadržavanja predstavnika u Prištini".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš