Server: Ne očekujem konačan sporazum Kosova i Srbije do marta 2023. godine

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da će Kosovo i Srbija teško postići konačan dogovor do marta naredne godine kako je to najavio premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Koha.

Server: Ne očekujem konačan sporazum Kosova i Srbije do marta 2023. godine

„Svakako se nadam da će razgovori početi, iako sumnjam da je Srbija spremna da ide daleko u pravcu normalizacije. Veliki kompromis je da Srbija prihvati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, čak i ako ga zvanično ne priznaje. Sve ostalo je relativno malo, ZSO, finansijski ugovori, nestala lica, predstavnici u Beogradu i Prištini, registarske tablice”, rekao je Server.

Posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, SAD su odigrale odlučujuću ulogu u izbegavanju tenzija što Server ocenjuje kao nemoć SAD da ubede Srbiju pa pritiskaju Kosovo.

„Uloga SAD je da 'predaju' Kosovo. Problem je što Srbiju niko ne može 'predati' što se sporazuma tiče. SAD nemaju moć, Beograd neće slušati Brisel, a Moskva ne želi dogovor. Bio bih veoma sretan da se pokaže da nisam u pravu, ali ne predviđam ozbiljan sporazum o normalizaciji u vremenskom okviru koji želi premijer Kurti”, naglasio je Server.

Nakon dogovora o registarskim tablicama u Briselu, Kurti je nekoliko puta ponovio da je cilj da se konačni dogovor postigne do marta iduće godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš