Senator Džonson: Tramp želi da reši pitanje Kosova

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je da se reši pitanje Kosova, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike republikanski senator i predsedavajući senatskog Pododbora za Evropu - Ron Džonson. On ponavlja da SAD ne postavljaju crvene linije kada je reč o rešavanju tog pitanja i da ohrabruju lidere na dogovor, ali ističe da to neće biti ni lako ni brzo.

Senator Džonson: Tramp želi da reši pitanje Kosova

Česti susreti Vučića i Putina ne brinu Ameriku, kaže republikanski senator Ron Džonson koji je nedavno bio na Balkanu, treći put ove godine. Džonson ističe da razume Vučićevu potrebu da održava dobre odnose sa Rusijom iako, kaže, Rusija za razliku od zapada Srbiji ne nudi ekonomski prosperitet.

"Nemam problem s tim što Vučić želi da održava dobre odnose sa Rusijom i da nastavi dijalog sa Vladimirom Putinom. Ali mislim da je jasno rekao u kom smeru će ići srpska ekonomija i srpsko društvo - ka zapadu", kaže on i dodaje "Želimo da uradimo sve što možemo da ohrabrimo i omogućimo predsedniku Vučiću i zvaničnicima sa Kosova da reše ovaj dugogodišnji spor i postignu dogovor koji će omogućiti stabilnost na Balkanu".

Na pitanje kako je moguće doći do rešenja ako tenzije često rastu Džonson kaže: 

"Nadajmo se da ove incidente možemo da svedemo na minimum, da dvojica lidera nastave dijalog i potragu za rešenjem. Amerika je tu da ih podrži i da im da prostor. Dogovor moraju postići dve vlade i niko im ništa ne može nametati".

Amerika, ponavlja Džonson ono što je rekao u Beogradu, nema crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, otvorena je za „teritorijalne korekcije“ i ne ograničava dogovor vremenski. Ovakav stav SAD zastupaju proteklih nekoliko meseci, ne i od početka Trampovog mandata.

Džonson za Glas Amerike navodi da je predsednik Tramp i lično zainteresovan da se pitanje Kosova reši. 

"Ova administracija je zainteresovana. Tri puta sam putovao na Balkan, jer me je na to ohrabrio pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel. Ljudi u Srbiji i na Kosovu treba da budu sigurni da su ova adminsitracija, Senat, Kongres zainteresovani da pomognu da se dođe do rešenja. Znate, predsednik Tramp ima malo drugačiji pristup u rešavanju nekih pitanja, razmišlja van utvrđenih okvira. Ali uviđamo koliko je važan Balkan i koliko je važno da se stabilizuje"

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš