Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenin nacija sutra će u Njujorku razmatrati novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereše o Kosovu.

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Stavove Srbije zastupaće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok će Prištinu predstavljati kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Gutereš je u izveštaju za periodu od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava s ozbiljnim izazovima i pozvao obe strane da ožive taj proces.

U izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu navodi se da u navedenom periodu nije bilo dovoljno napretka u primeni postignutih sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju pravosuđa.

Prethodne sednice Saveta bezbednosti UN o Unmiku, koje se održavaju na tri meseca, obeležilo je zalaganje Prištine i zapadnih zemalja da se one prorede uz ocenu da je Kosovo dovoljno napredovalo i da Savet bezbednosti treba da se bavi drugim stvarima.

Dačić je u nedelju rekao da će sednice Saveta bezbednosti UN nastaviti da se održavaju kao i dosad.

"Priština nikada ne propušta da kaže da tema Kosova treba da se skine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN kao i da je Misija UN na Kosovu nepotrebna, ali se to neće desiti zbog naših prijatelja koji imaju pravo veta - Rusije i Kine", rekao je Dačić, dodajući da zbog toga Srbija mora biti pažljiva prema Moskvi i Pekingu.

Šef srpske diplomatije će se u Njujorku sastasti i s generalnim sekretarom UN Guterešom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš