Samit NATO u Briselu povodom ukrajinske krize

Na današnjem samitu NATO u Briselu povodom ukrajinske krize lideri zemalja Alijanse trebalo bi da se dogovore, između ostalog, o jačanju snaga na istočnom krilu NATO, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, što će sa već postojećim borbenim jedinicama u Poljskoj i baltičkim zemljama činiti ukupno osam multinacionalnih NATO grupacija na severoistoku Alijanse, prenosi RTV.

Samit NATO u Briselu povodom ukrajinske krize

Očekuje se da će se lideri NATO, kako prenosi Tanjug, osvrnuti i na bezbednost Moldavije i BiH za koje se procenjuje da mogu biti ugrožene ruskim podrivajućim delovanjima.

Očekuje se i poziv NATO Belorusiji da okonča saučesništvo u Putinovoj invaziji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pred sutrašnji samit lidera NATO u Briselu upozorio na ponašenje Kine u svetlu invazije Rusije na Ukrajinu i ocenio da će lideri NATO sa samita pozvati Peking da se kao članica Saveta bezbednosti UN uzdrži od podrške ruskim ratnim aktivnostima i da se pridruži ostatku sveta u pozivu na trenutni mirni kraj rata.

Stoltenberg napominje da će odluke koje sutra lideri članica NATO donesu imati dugoročne implikacije u cilju jačanja bezbednosti, što će zahtevati i značajna izdvajanja za odbranu.

"Očekujem da će saveznici odlučiti da udvostruče svoja izdvajanja. Imamo novu situaciju gde vidimo da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo", kaže Stoltenberg.

On je još jednom istakao činjenicu da su Evropa i Severna Amerika ujedinjene u suprotstavljanju ruskoj agresiji, podršci Ukrajini i zaštiti svih saveznika.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš