SAD iznele plan za raspodelu vakcina, BiH i Kosovo dobijaju deo doza

VAŠINGTON — Bela kuća je objavila plan za raspodelu 55 miliona vakcina za Kovid-19 u inostranstvu, gde će većina doniranih doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Karibima, Aziji i Africi. Među državama koje će dobiti američke vakcine su i Bosna i Hercegovina i Kosovo.

SAD iznele plan za raspodelu vakcina, BiH i Kosovo dobijaju deo doza

Bajdenova administracija saopštila je u ponedeljak da će većina doza biti podeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Kovaks, čime će se ispuniti obećanje predsednika Bajdena da će podeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u Sjedinjenim Državama sa zemljama širom sveta.

Asošijeted pres javlja da administracija verovatno neće ostvariti obećanje da podeli vakcine do kraja juna, zbog regulatornih i drugih prepreka. Zvaničnici na koje se poziva novinska agencija kažu da su doze vakcina spremne ali je slanje odloženo zbog pravnih, logističkih i regulatornih zahteva, kako u Sjedinjeninm Državama tako i zemljama koje će dobiti vakcine.

Bajden je izneo planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina ranije ovog meseca. U ponedeljak, Bela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podeliće se na osnovu "regionalnih prioriteta" a među zemljama koje će ih dobiti su Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao i Kolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza. SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza", rekla je na brifingu za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

"Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji", ukazala je portparolka Bele kuće.

Pored toga, predsednik Bajden je objavio ranije ovog meseca da će SAD kupiti 500 miliona doza vakcine od farmaceutske kompanije Fajzer i distribuirati ih širom sveta tokom narednih godinu dana.

SAD ima višak doza vakcine nakon što je više od 177 miliona Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu i potražnja za vakcinama počela da opada.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da SAD "neće koristiti svoje vakcine da obezbede buduće usluge drugih zemalja". Kako je poručeno, američki ciljevi za program su povećanje vakcinacije na globalnom nivou, priprema za novi eventualni porast broja zaraženih i pomoć "našim susedima i drugim zemljama kojima su vakcine potrebne."

Izvor: (www.glasamerike.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš