Rusko bombardiranje Sirije mogući ratni zločin

Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, navodi Amnesty International.

Rusko bombardiranje Sirije mogući ratni zločin

Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, objavila je organizacija Amnesty International, iznijevši ono za što tvrdi da su dokazi da je zračnim napadima prekršeno humanitarno pravo.

"U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija i prometna tržnica te medicinski objekti... Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo", piše u izvještaju AI-a.

Rusija je počela izvoditi zračne napade u Siriji 30. septembra, uz objašnjenje kako želi pomoći svom savezniku, sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, i poraziti Islamsku državu Irak i Levant i druge oružane grupe, ali ustrajno i odlučno opovrgava tvrdnje da gađa civile, navodeći kako pazi na to da ne bombardira stambene četvrti.

Nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu u izvještaju spominje napade na pokrajine Homs, Idlib i Halep, izvođene od septembra do novembra, u kojima je ubijeno "najmanje 200 civila i desetak boraca".

Civilne mete

"Dojam je da su ciljevi nekih ruskih napada bili direktno civili i civilna imovina, jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije", piše u izjavi direktora programa AI-ja za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera.

"Ti napadi mogli bi biti ratni zločini", naglasio je Luther.

U izvještaju AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u nastanjenim područjima i zahtijeva od nje da to prestane činiti.

AI kao jedan od najtežih izgreda navodi napad sa tri projektila na vrlo prometnu tržnicu u Arihi u Idlibu, pri čemu je ubijeno 49 ljudi.

U drugom napadu je "15. oktobra ubijeno najmanje 46 civila, od kojih 32 djece i 11 žena, koji su se sklonili u podrum jedne zgrade" u selu Al-Ganto, u pokrajini Homs.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je objavila da je od kraja septembra do 21. decembra u ruskim napadima ubijeno 2.132 ljudi, među kojima 710 civila, od čega su 104 bile žene i 161 dijete.

Izvor: (Al Jazeera )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš