Rusije nema na Kosovu

Rusija neprestano na različite načine pokušava ostvariti uticaj na Balkanu, uključujući i Kosovo, kažu kosovski zvaničnici, ali i dodaju da je mogućnost direktnog uticaja na Kosovu mala i da ona zavisi od Srbije.

Rusije nema na Kosovu

Na osnovu zvaničnih podataka Centralne banke Kosova, ruske investicije na Kosovu zanemarljive su u poređenju sa evropskim i ostalim državama i tokom 2016. iznosile su dva miliona eura. Na Kosovo je u 2017. uvezeno ruskih proizvoda vrednosti oko sedam miliona eura, a izvoz kosovskih proizvoda u Rusiju je u minimalnim vrednostima, pokazuju zvanični podaci.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su 15.000 tona različitih artikala koji uđu na Kosovo ruski proizvodi, koji dolaze direktno iz Rusije ili su poreklom iz te zemlje.

"Radi se o proizvodima kao što je lim, a što čini 20 posto od ukupnog uvoza, potom drvene ploče, te alkoholna pića kao što je Votka. Većina kompanija ima svoja skladišta u različitim delovima Evrope ili sveta i roba se ne kupuje uvek od proizvođača već od snabdevača koji se nalaze, na primer, u Evropi. Međutim, ta roba je poreklom iz Rusije", objasnio je Staviljeci.

S druge strane, zvaničnici Vlade Kosova kažu da što se ekonomskog aspekta tiče investicije Rusije na Kosovu su zanemarljive, dok za investicije u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, nema evidencije, niti su podaci transparentni.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Beriša kaže da Rusija nije težila da svoj uticaj uspostavi u domenu ekonomije, već putem drugih metoda, kao što je humanitarna pomoć za Srbe na severu, te ističe i podršku koju Rusija pruža Srbiji.

"Glavna podrška Srbije u svim njenim politikama i pretenzijama da bude 'lider' regiona dolazi iz Rusije. Upravo je ta ruska podrška učinila Srbiju većim faktorom nego što zapravo jeste", ističe on.

Zvaničnici Ministarstva trgovine i industrije ranije su izjavili da na severu Kosova funkcionišu tri kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata, ali, kako su dodali, oni nemaju informacija odakle se snabdevaju derivatima. Jedna od tih kompanija je i NIS (Naftna industrija Srbije), čiji je većinski udeo Srbija 2008. prodala ruskom Gazpromu, a koji je inače na listi zabranjenih kompanija na Kosovu zbog kosovskog embarga prema Rusiji.

U izveštaju Centra za bezbednosne studije o ruskom uplitanju u kosovske političke prilike od prošle godine stoji da je uloga Rusije na Kosovu najbolje uočljiva na severu zemlje.

 Veze između političkih partija iz srpske zajednice i političke partije Ujedinjena Rusija neprestano se razvijaju, dok formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može predstavljati nov teren za rusko podsticanje lokalnog nacionalizma na Kosovu. Takođe, političkom podrškom verskim institucijama, Rusija teži da očuva i ojača emocije prema Rusiji među pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš