Rusija ponovo povredila vazdušni prostor Turske

Turska tvrdi da je ruski avion povredio njen vazdušni prostor. – NATO je solidaran sa Turskom i podržavamo teritorijalni integritet našeg saveznika, saopštio Jens Stoltenberg

Rusija ponovo povredila vazdušni prostor Turske

„Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da prenese moju želju da se lično sastanem sa g. Putinom. Do sada nije bilo odgovora”, rekao je Erdogan novinarima na aerodromu pre odlaska u posetu Latinskoj Americi.

Turska, koja je članica NATO, saopstila je da je u petak još jedan ruski vojni avion zašao u njen vazdušni prostor uprkos višestrukim upozorenjima da to ne čini.

Pre dva meseca su posle sličnog incidenta turski lovci oborili ruski vojni avion, a to je teško narušilo odnose zvanične Moskve i Ankare.

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas zvaničnu Moskvu da će morati da „snosi posledice” ukoliko ruski avioni nastave da narušavaju vazdušni prostor te zemlje, nakon što je zvanična Ankara prijavila još jedan takav incident u blizini sirijske granice. Erdogan je izjavio i da s tim u vezi želi da se sastane sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.„Ovu povredu našeg vazdušnog prostora, do koje je došlo uprkos svim našim upozorenjima na ruskom i engleskom jeziku, smatramo naporom Rusije da izazove eskalaciju krize u regionu”, istakao je turski predsednik.

„Ukoliko Rusija nastavi sa povredama turskih prava na suverenitet, biće primorana da snosi posledice”, upozorio je Erdogan, ne navodeći koje bi to posledice mogle da budu.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je negirao da je došlo do povrede turskog vazdušnog prostora i nazvao tvrdnje turskih vlasti „nepotkrepljenom propagandom”. Erdogan je naveo da je pokušao da stupi u kontakt sa Putinom kako bi razgovarali o najnovijem incidentu, ali ruski lider nije odgovorio.

„Ti neodgovorni koraci ne čine dobro ni Ruskoj federaciji, ni odnosima NATO i Rusije, niti regionalnom i globalnom miru. Naprotiv, oni izazivaju štetu”, rekao je predsednik Turske.

Zvanična Ankara je saopštila da je ambasador Rusije pozvan u petak da dođe u tursko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bila prenesena „oštra osuda” incidenta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je sinoć Rusiju da se „ponaša odgovorno i u potpunosti poštuje vazdušni prostor Alijanse”, ali je takođe pozvao i na mir i deeskalaciju tenzija.

„Rusija mora da preduzme sve neophodne mere kako se takva kršenja vazdušnog prostora ne bi opet dogodila. NATO je solidaran sa Turskom i podržavamo teritorijalni integritet našeg saveznika, Turske”, navodi se u Stoltenbergovom saopštenju za javnost.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš