Rusi su prije deset godina upozorili na dolazak kalifata!

JERUSALIM - Bivši šef Vijeća za nacionalnu bezbjednost Izraela Gor Eiland otkriva da su ruski pripadnici bezbjednosnih službi prije desetak godina upozorili na stvaranje "Islamske države" i na posljedice američkog rata u Iraku.

On navodi da se svojevremeno u Izraelu sreo sa ruskim visokim funkcionerom za bezbjednost i još nekim visokopozicioniranim ljudima u sistemu bezbjednosti Rusije, a oni su ga upozorili da je najveća prijetnja po svjetski mir - "Islamska država". 

Istina, Rusi nisu tada pomenuli baš taj naziv, ali su sa nevjerovatnom preciznošću predvidjeli ovaj teroristički fenomen. 

Ruski službenik je upozorio da će biti formiran islamski kalifat u Iraku, te da će taj kalifat pokušati da preuzme kontrolu nad Bliskim istokom i da će proširiti svoje djelovanje na sjever, prema islamskim bivšim sovjetskim republikama. 

Istovremeno, tvrdili su Rusi, kalifat će iskoristiti slabosti Zapada i koncentrisati se na Evropu. 

Zaključak visokog ruskog funkcionera bio je da Rusija, zapadne snage i Izrael dijele zajedničkog neprijatelja i da je u njihovom interesu da udruže snage da bi se odbranile. 

Eiland navodi za "Gardijan" da je godinama slušao slične poruke i kad se susretao sa drugim ruskim funkcionerima. 

Rusi su stalno kritikovali američki rat u Iraku, kojeg su opisivali kao "imbecilan" i za kojeg su tvrdili da će samo ubrzati dolazak kalifata. 

Nekadašnji visoki izraleski funkcioner kaže da se u to doba sreo i sa jednim turskim funkcionerom, ali mu je on predočio savim drugačiji pogled na situaciju. 

"Ne možemo vratiti onu Tursku koja je bila pod kontrolom Osmanskog carstva prije 1917. godine, ali nemojte misliti da su za nas granice koje su nam tada nametnule pobjedničke zemlje u Prvom svjetskom ratu, ponajviše Francuska i Velika Britanija, prihvatljive", rekao je tada turski funkcioner. 

Turska će već naći način da vrati "prirodne granice" na jugu - na liniji između Mosula u Iraku i Homsa u Siriji. 

"To je naša prirodna težnja koja je opravdana velikim brojem Turaka koji žive na tom području", izjavio je tada visoki turski zvaničnik. 

Gor Eiland kaže da, u kontekstu tadašnjih sastanaka, sagledava sve ono što se u međuvremenu desilo, kao i ponašanje Moskve i Ankare. 

"Možemo izvući tri zaključka - prvi je da je Rusija predvidjela uspon kalifata prije puno vremena i da na njega gleda kao na glavnu stratešku prijetnju. 

Drugo, Rusi su u pravu kad očekuju da će Zapadu borba protiv islamista biti prioritet, te će nesuglasice o drugim temama ostaviti sa strane. 

I treće, iako je Turska članica NATO-a, ona se ne ponaša na način koji promoviše interese Alijanse", smatra nekadašnji izraelski funkcioner za bezbjednost. 

Umjesto toga, Turska uvlači NATO u sukob da bi zaštitila turske interese, uključujući i napade na Kurde, ali i nepotrebno provociranje Rusa. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš