PSSE: Usvojena rezolucija povoljnu po Srbiju; Kosovo ubuduće učestvuje u radu

Spoljno politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas rezolucije o Kosovu i Srbiji, saopšteno je iz ovog parlamenta. Kako se navodi, članovi evropskog parlamenta su u rezolucijama pozdravili početak pregovora Srbije za pristup Evropskoj uniji i napredak koji je postignut u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, naglasivši da bi "tim odnosima pomoglo kada bi sve zemlje članice EU priznale Kosovo".

PSSE: Usvojena rezolucija povoljnu po Srbiju; Kosovo ubuduće učestvuje u radu
"Današnje glasanje ponovo šalje snažan signal da budućnost nezavisnog Kosova leži u Evropskoj uniji. Poslanici Evropskog parlamenta su još jednom pozvali EU da završi svoje zvanično priznanje Kosova i pozvali su pet država članica, koje odbijaju da priznaju Kosovo - da odustanu od svoje blokade," rekao je Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček.

Ona je dodala da je izveštaj o Kosovu, međutim, u senci "ozbiljnih akata nasilja unutar i van Skupštine Kosova u poslednjih nekoliko meseci", te da to "apeluje na sve učesnike da deluju za dobrobit Kosova na odgovoran način, podržavajući nenasilno rešenje za izlazak iz krize."

Ipak, u saopštenju EP se dodaje da su, pored toga što su članovi Parlamenta naglasili da je ratifikovani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU "snažan podsticaj za reforme" i da "utire put za integraciju Kosova u EU", "mediji i nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala i reforme tržišta rada samo neke od prioritetnih oblasti."

Rezolucija je usvojena sa 37 glasova za, 12 protiv i 9 uzdržanih.

Sa druge strane, članovi EP-a su, kada je u pitanju Rezolucija o Srbiji, pozdravili napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u 2015., pozvavši i Beograd i Prištinu da "krenu napred punim i blagovremenim sprovođenjem do sada postignutih sporazuma" - što je, kako se dodaje, i jedan od uslova za Srbiju u pristupanju EU.

"Srbija je ostvarila značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji. Otvaranje prvih poglavlja u decembru bilo je zasluženo priznanje napretka u poslednjih nekoliko meseci, posebno u normalizaciji odnosa sa Kosovom. I dalje je dosta rada ispred Srbije, ali zemlja može da bude sigurna u potpunu podršku Evropskog parlamenta u njenim nastojanjima," rekao je Izvestilac EP za Srbiju, Dejvid Mekalister.

Rezolucija o Srbiji, u kojoj se ona poziva da "nastavi sistematske reforme, osigura rad sudija i tužilaca, kao i medija, bez političkog uticaja, i pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", usvojena je sa 50 glasova za i 2 protiv i 4 uzdržana.

 

Priznanje Kosova bi dovelo do veće stabilnosti u regionu i pomoglo normalizaciju odnosu BG-PR

"Poslanici Evropskog parlamenta su, takođe, uzeli u obzir da pet zemalja članica EU još uvek nisu zvanično priznale Kosovo, dodajući da, ukoliko bi sve zemlje članice EU to učinile, da bi to donelo veću stabilnost u regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije," navodi se u saopštenju EP-a. 

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš