Procurio izvještaj CIA-e: Kina je lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa

SAD je došao do zaključka da je Kina lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i smatra da je taj broj uvelike umanjen, stoji u izvještaju američke obavještajne službe kojg dana prenosi Bloomberg.

Procurio izvještaj CIA-e: Kina je lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa

Agencija Bloomberg je objavila povjerljiv izvještaj koji je prošle sedmice predan Bijeloj kući.

Na svojoj redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare, predsjednik Donald Trump je izbjegao konkretan odgovor.

“Njihove se brojke čine pomalo preumanjene i vrlo sam pristojan kada to kažem. Na pitanje jesu li im brojke tačne mogu reći da nisam kineski knjigovođa”, rekao je Trump.

Američka obavještajna služba ocijenila je da je broj žrtava koronavirusa koji je Peking službeno objavio netačan i namjerno odudara od stvarnog stanja.

“Komunistička partija Kine je lagala, laže i nastaviti će lagati o koronavirusu kako bi zaštitila režim”, kazao je republikanski senator Ben Sasse, komentirajući izvještaj.

“CIA je potvrdila ono što smo već znali: Kina je mjesecima prikrivala ozbiljnost stanja s virusom”, dodao je njegov kolega iz Zastupničkog doma William Timmons.

“Svijet sada plaća za njihove greške”, istakao je.

Michael McCaul, na čelu Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, također se obrušio na Kinu koja je “skrivala pravi broj zaraženih” virusom SARS-CoV-2.

Trumpova administracija je na čelu sa šefom diplomacije Mikeom Pompeom posljednjih sedmica oštro kritizirala Kinu zbog manjka transparentnosti oko epidemije koja se proširila na cijeli svijet, ali je do sada nije jasno optužila da je lagala.

U utorak je i koordinatorica kriznog štaba Bijele kuće za borbu protiv pandemije Deborah Birx kazala da je Kina umanjivala broj žrtava te je stoga zdravstvena zajednica brojke interpretirala na način da stanje nije tako ozbiljno kao što se sumnjalo, dodajući da posljedice tog tumačenja sada vidimo u Italiji i Španiji, prenosi Jutarnji list. 

Prema službenim brojkama, u Kini se od decembra, kada je bolest izbila u pokrajini Hubei, koronom zarazilo 82.394 ljudi, a umrlo je 3312. U SAD-u je do sada od zaraze preminulo oko 4700 ljudi, a zaraženih je više od 216.000.

Izvor: (bosnapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš