Prilika za posao: Njemačkoj nedostaju limari, vodoinstalateri, parketari…

Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset sedmica na obavljanje neke obrtničke usluge, a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

Prilika za posao: Njemačkoj nedostaju limari, vodoinstalateri, parketari…

Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija- kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Volsajfer (Wollseifer), predsjednik udruge njemačkih obrtnika, prenosi Index.hr.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za učenje u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

-Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada naučnika- rekao je Volsajfer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

“Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u penziju i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati ko preuzeti. Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja”, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

“Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto – napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš