Ujgurska zajednica tvrdi da su izloženi represivnoj politici

Prijetnja muslimanima u Kini: Predajte primjerke Kur'ana ili snosite kazne

Kineske vlasti su naredile muslimanima u toj zemlji da predaju svoje primjerke Kur'ana, a u protivnim će se suočiti sa kaznom.

Zvaničnici iz kineske provincije Xinjiang su upozirili pripadnike Ujgura, tamošnje nacionalne manjine, da se odreknu vjerskih predmeta ukoliko žele izbjeći tešku kaznu, prenosi britanski Independent.

- Dobili smo obavijest da svaki Ujgur mora predati svaki predmet koji ima veze sa islamom, uključujući i Kur'an – kazao je Dilxat Raxit, lider Svjetskog kongresa Ujgura u egzilu.

Ista direktiva se odnosila i na kazahstanske i kirgistanske muslimane, a obavijest su dobili preko društvene mreže WeChat.

U izvještajima Amnesty Internationala iz prošle i ove godine navodi se da vlada u Pekingu „nastavlja sa kršenjem prava na slobodu religije“ te „kažnjavaju svako neovlašteno vjersko okupljanje“. Također se ističe i zatvaranje ujgurskih pisaca.

Tenzije izmrđu Ujgura i Kineza su eskalirale 2009. godine, što je rezultiralo nasiljem i ubistvima. Stotine ljudi je ubijeno u sukobu između separatista i kineskih vladinih snaga na sjeverozapadu Kine. Zvanični Peking je krivicu prebacivao na islamske militante, dok su aktivisti za ljudska prava tvrdili da je nasilje reakcija na represivnu vladinu politiku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš