Posle "rata" sa Rusijom, Turska se okreće Izraelu?

Ankara -- Izrael i Turska su postigli preliminarni sporazum o normalizaciji odnosa, uključujući povratak ambasadora u obe države, saopštio je jedan izraelski zvaničnik.

Posle "rata" sa Rusijom, Turska se okreće Izraelu?

Sporazum je postignut tokom nedavnog sastanka u Švajcarskoj između budućeg šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Josija Koena, izraelskog ambasadora Josefa Čihanovera i podsekretara turskog ministarstva spoljnih poslova Feriduna Sinirlioglua, rekao je izraelski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua odbio je da komentariše, a za sada nema komentara iz turskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters. 

Prema preliminarnom sporazumu, Izrael će uspostaviti kompenzacioni fond, vezano za ubistva 10 Turaka, koja su počinili izraelski marinici, na jednom brodu pro-palestinskih aktivista koji je pokušao da probije izraelsku blokadu Gaze 2010. godine, kazao je neimenovani zvaničnik. 

Turska bi zatim odustala od svih tužbi protiv Izraela. 

Nekada snažan savez Izraela i Turske dramatično je oslabio pod vođstvom turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i njegove islamske Partije pravde i razvoja (AKP), a incident sa brodom koji se kretao ka Gazi doveo je do najniže tačke u bilateralnim odnosima. 

Napori na pomirenju dve države, uključujući telefonski razgovor 2013. između Erdogana i Netanijahua, u kome je posredovao predsednik SAD Barak Obama, još nisu doveli do sporazuma o punoj obnovi diplomatskih veza. 

Sa nedavnim tenzijama između Turske i Rusije, izraelski zvaničnici navode da je Ankara pokazala interesovanje za uvoz prirodnog gasa iz Izraela. 

Prema sporazumu postignutom u Švajcarskoj, dve države će razgovarati o mogućnosti izgradnje gasovoda kojim bi se Turska snabdevala gasom, dodao je izraelski zvaničnik.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš