Poslanici EP pozivaju Merkel da omogući viznu liberalizaciju

Grupa zastupnika u Evropskom parlamentu (EP) uputila je pismo nemačkoj kancelariji od koje se traži da se vizna liberalizacija za Kosovo odobri u toku 2020. godine, tokom nemačkog predsedavanja Evropskom unijom (EU).

Poslanici EP pozivaju Merkel da omogući viznu liberalizaciju

Oni pismom podvlače da je Kosovo, jedno od retkih preostalih evropskih zemalja, čiji građani ne mogu slobodno putovati u šengenski prostor bez vize, međutim upozoravaju da ovo više ne zavisi od Kosova.

Evropski zastupnici napominju da je Evropska komisija pre dve godine potvrdila da je zemlja ispunila sve kriterijume i da države članice EU nisu donele odluku.

“Poslednja četiri Predsedništva Saveta nisu se bavila ovim pitanjem, ali nadamo se da će vaše istorijske veze i posvećenost prema našem susedstvu i Zapadnom Balkanu biti iskorišćeni za rešavanje ovog problema, koji može imati značajan uticaj na živote građana Kosova”, poručuju zastupnici EP.

Ovo pismo je upućeno samo par dana pre nego što Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, počev od prvog jula.

Zastupnici EP, koji predstavljaju skoro sve važne politčke grupacije u ovoj instituciji su podvukli da je vreme da EU ispuni svoj deo obećanja budući da je kosovska strana uradila svoj deo "domaćeg zadatka".

“Gubimo kredibilitet kada treća zemlja uradi ono što mi tražimo od njih, ali oni nemaju korist od naših obećanja. Kako možemo tražiti bilo koje druge reforme od zemalja u našem susedstvu, kada ne mogu biti sigurni da mogu dobiti išta nakon njihovih napora”, stoji u pismu evropskih zastupnika, koji podvlače da bi kosovski građani trebalo da dobiju priliku za bezvizni režim ne zato što imaju neka posebna prava, već zato što su njihove državne institucije uradile ono što smo od njih tražili.

Inače, Kosovo je jedina zemlja regiona čiji građani i dalje ne uživaju slobodu kretanja u šengen zoni.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana od 2009. i 2010. godine uživaju bezvizni režim sa zemljama EU.

Evropska Komisija je 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove.

Evropski parlament je potom usvoijio rezoluciju o viznoj liberazliaciji, međutim sve je stalo na nivou zemalja članica, budući da evropski ministri trebaju dati konačan pečat.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš