Poplave u Velikoj Britaniji prati nastavak obilnih padavina

Velika Britanija, u kojoj kišne padavine ne prestaju danima, pogođena je teškim poplavama, zbog čega su stanovnici mnogih gradova i sela širom zemlje evakuisani.

Poplave u Velikoj Britaniji prati nastavak obilnih padavina

Najviše je pogođena sjeverna Engleska, kao i dijelovi Škotske i Velsa, gdje su brojni objekti i vozila poplavljeni.

Britanska vlada privremeno je uključila i vojsku u obranu od poplava na sjeverozapadu i pri evakuaciji stanovnika iz okruga Lancashirea, 350 kilometara sjeverozapadno od Londona.

Stotine ljudi evakuisano je iz svojih domova nakon što je voda probila nasip i poplavila ulice.

Mjesna policija objavila je da su oborine dosad već dosegnule rekordan nivo te da se do kraja subote očekuje da će porasti još pet do osam centimetara.

Širom Engleske i Velsa Agencija za okoliš (EA) izdala je sedam upozorenja za teške poplave, 134 upozorenja i 118 signala za oprez.

Ovo tijelo britanske vlade apelovalo je na mještane Lancashirea da se drže podalje od zona opasnosti, da budu oprezni, prate kretanje vrijednosti padavina i vodostaja, te da se posavjetuju sa službama zaduženim za hitnu evakuaciju.

EA je upozorio da očekuju kako će preplaviti rijeke Clader, Ribble i Wyre. Krizni štab se sastajao nekoliko puta u proteklim danima, kako bi spremni dočekali eventualne poplave. Širom područja za koja se smatra da će biti najugroženija obilnim padavinama postavljeno je 85 nasipa kao zaštita od poplava.

U Velikoj Britaniji tokom decembra prosječne kišne padavine iznose 145 milimetara po metru kvadratnom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš