"Političari Zapadnog Balkana odgovorni za medijske slobode"

U Tirani se, pod okriljem Evropske komisije, održavaju “Dani medija na Zapadnom Balkanu”. Međunarodnu dvodnevnu konferenciju otvorili su evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i albanski premijer Edi Rama. Han je poručio da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni sa jednom državom Zapadnog Balkana, a albanski premijer da bez slobonih medija nema ni evropskih integracija.

"Političari Zapadnog Balkana odgovorni za medijske slobode"

Na međunarodnoj konferenciji „Dani medija na Zapadnom Balkanu“, kojoj prisustvuju medijski stručnjaci iz regiona i predstavnici Evropske komisije, razmatraju se načini za stvaranje povoljnog okruženja za nezavisne, održive i kvalitetu okrenute medije. Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je, otvarajući skup, kazao da je istraživačko novinarstvo u krizi i da Evropska komisija prati izazove sa kojima se mediji u regionu suočavaju.

"Slučajevi nasilja i zastrašivanja uvek su nas zabrinjavali i stagniranje u ovoj oblasti i dalje će biti predmet naše pažnje. Evropska komisija će insistirati na ukidanju prakse nekažnjivosti. Primetili smo zloupotrebu tužbi za klevetu, kako bi se omeo rad novinara koji kritikuju. Alarmirali smo svoje partnere na Zapadnom Balkanu zbog lošeg funkcionisanja medija kao i zbog reklamnog tržišta kojim se podriva nezavisno izveštavanje”, rekao je Johanes Han.

Han je ocenio da su političari država kandidata za članstvo odgovorni za medijske slobode, kao i za bezbednost i pristojne uslove rada novinara i podvukao da su i mediji odgovorni za kritičko, odgovorno i profesionalno izveštavanje.

“Sloboda medija je važan pokazatelj funkcionisanja vladavine prava, posmatrano iz perspektive pristupanja EU i to pitanje se redovno razmatra u kontaktima evropskih zvaničnika sa relevantnim autoritetima”, dodao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku.

Albanski premijer Edi Rama je istakao da pored odgovarajućeg zakonodavstva kojim se reguliše funkcionisanje medija postoje i izazovi u njegovoj primeni i dodao da bez unapređenja medija nema ni napretka na putu ka evropskim integracijama.

"Sloboda izražavanja je osnovno pravo i najmoćnije oružje u našim rukama za borbu protiv nepravde, uključujući korupciju i druge negativne pojave, na putu ka evrointegracijama. Ipak, kao oružje u zaštiti vrednosti i principa slobode i demokratije evropske porodice, to se nikako ne sme koristiti za gušenje slobode, narušavanje vrednosti i principa na osnovu kojih ceo mehanizam funkcioniše”, rekao je Edi Rama.

Brojni novinari, učesnici skupa, nosili su majice sa porukom "EU uradi više za medijske slobode".  Oni su istakli da postoje različiti standardi EU kada je u pitanju reakcija na nasilje i pritiske na medije u regionu, u odnosu na ostale delove Evrope.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš