Pjongjang nije testirao hidrogensku bombu

Bijela kuća saopštila je da ne postoje dokazi za tvrdnju da je Sjeverna Koreja izvršila uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Pjongjang nije testirao hidrogensku bombu

Iz Bijele kuće navode da se do takvih saznanja došlo poslije obavljene inicijalne analize događaja, prenosi AP. 

Portparol Bijele kuće DŽoš Ernest rekao je da inicijalne analize nisu u skladu sa tvrdnjama režima Kim DŽong Una da je obavljena uspješna proba hidrogenske bombe. 

On je istakao da će Bijela kuća nastaviti da prati šta se događa na korejskom poluostrvu i dodao da će bilo kakav nuklearni test Sjeverne Koreje biti shvaćen kao provokacija i teško kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. 

Iz Bijele kuće navode da žele da Sjeverna Koreja prekine sa provokacijama i posveti se denuklearizaciji. 

"SAD imaju čvrstu obavezu čuvanja bezbjednosti svojih saveznika Japana i Južne Koreje", navodi se u saopštenju Bijele kuće. 

Vijest o testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija objavila je nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektovale potres magnitude 5,1 stepen u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja. 

Pjongjang je saopštio da su testiranje i detonacija protekli u najboljem redu i da je načinjen novi korak u razvoju Sjeverne Koreje kao nuklearne sile. 

Stručnjaci za nuklearno naoružanje navode da je detektovana seizmička aktivnost premala za takvu vrstu bombe, koja bi trebalo da je mnogo razornija od atomske bome. 

Savjet bezbjednosti UN počeo je hitnu sjednicu iza zatvorenih vrata poslije saopštenja Sjeverne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe. 

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš