Suzavac u parlamentu i Molotovljevi kokteli prestrašili građane EU

Petrič: Kosovo izgubilo simpatije

"Nasilje i demokratija ne idu zajedno. Kosovo je izgubilo mnoge simpatije tokom poslednjih meseci.

Petrič: Kosovo izgubilo simpatije
Pridružujem se apelima za evropskom demokratijom - da su korišćenje psihičkog nasilja, Molotovljevih koktela, brutalno sprečavanje parlamentarnog procesa - akti koji podležu kazni," jedna je od ključnih poruka nekadašnjeg specijalnog izaslanika EU za Kosovo, Volfganga Petriča, u intervjuu za albansku Republiku.info. Petrič, koji je i nekadašnji glavni pregovarač EU u razgovorima o Kosovu u Rambujeu i Parizu 1999, naglasio je, takođe, da su suzavac i Molotovljevi kokteli "prestrašili" građane EU da daju punu podršku viznoj liberalizaciji za Kosovo, zbog čega je podrška Kosovu za viznu liberalizaciju osetno opala. Kritike na račun političkih procesa koji se odvijaju na Kosovu sve su češće. 

"Evropska unija biće otvorena za viznu liberalizaciju ukoliko bude videla napredak ekonomskog, političkog i demokratskog Kosova. Suzavac u kosovskom parlamentu i Molotovljevi kokteli prestrašili su građane EU, te je podrška viznoj liberalizaciji naglo opala. Demokratske odluke se trebaju donositi na miran način. Molotovljevi kokteli uništavaju osetljivu demokratiju na Kosovu," rekao je Petrič.

Govoreći o "evropeizaciji" Balkana i zajedničkoj perspektivi za prijem balkanskih zemalja u EU, Petrič je rekao da se Evropa suočava sa najgorom krizom od kraja Drugog svetskog rata, te da je potrebno učiniti mnogo veći napor od postojećeg, kako bi se ta kriza i uspešno rešila.

"To se ne može dogoditi ako u Evropu vratimo nacionalizam gde se zemlje suprotstavljaju jedna drugoj - ovo mora brzo da prestane. Samo smo zajedno jaki i možemo da rešimo ovaj istorijski izazov. Kada kažem 'zajedno', mislim na sve zemlje u, i - van EU. Zato, potrebno je veće angažovanje EU na pitanju približavanja zemalja Zapadnog Balkana. To je ono na šta mislim kada kažem evropeizacija," rekao je austrijski diplomata.

Nedavno je u uticajnom Financial Times-u objavljena analiza - "Kosovo klizi ka haosu i anarhiji", o trenutnoj situaciji na Kosovu i njegovom međunarodnom položaju, u kojem je, takođe, naglašeno da "zapadne vlade koje su podržale nezavisnost Kosova, sada gledaju politički nered i nasilje u Prištini, koje stvara atmosferu sveopšteg straha i nepoverenja između Srba i Albanaca, uz kombinaciju očaja i zabrinutosti." Na ovaj tekst odmah je reagovao zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi, pismom - "Kosovo je prešlo dugačak put u osam kratkih godina", koje je objavljeno potom u istom časopisu . I ostali zapadni mediji takođe izveštavaju o nasilju koje se koristi u kosovskom parlamentu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš